449948
449948
449948
449948
449948

NAJMANJE U 15 GODINA Broj žena u Saboru značajno pada

  • , 12.09.2016., 17:06
  • Autor:
  • komentara

U 9. sazivu Hrvatskog sabora moglo bi sjediti tek 12,5 posto žena, odnosno njih ukupno 19, što je najmanji broj zastupnica u posljednjih petnaestak godina.

 
 
 
 
Bruna Esih (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)
Bruna Esih (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL)

Iz Narodne koalicije u Sabor, koji broji 151 zastupnika, ulazi 10 žena, i to Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Marija Puh, Ana-Marija Petin, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić i Sabina Glasovac.

HDZ u Sabor šalje Brunu Esih, Ivanu Maletić, Irenu Petrijevčanin Vuksanović, Branku Juričev-Martinčev i Grozdanu Perić.

Među osam saborskih zastupnika Živog zida tek je jedna žena, i to Vladimira Palfi, supruga predsjednika te stranke Ivana Vilibora Sinčića.

Most nezavisnih lista u sabornicu dovodi dvije žene, i to Ines Strenju Linić i Ivanu Ninčević Lesandrić.

U šestoj izbornoj jedinici kao ni na listi za dijasporu nije izabrana niti jedna žena, a u "manjinskoj" izbornoj jedinici izabrana je predstavnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj.

Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima su birači mogli preferencijalno glasovati, a upravo zahvaljujući tim glasovima u Sabor su ušle Bruna Esih i Anka Mrak Taritaš.

Koliko će točno žena u konačnici sjediti u Saboru znat će se tek kada se formira nova Vlada, a dio izabranih zastupnika i zastupnica ode u izvršnu vlast.

Za usporedbu, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u sabor je ušlo 15 posto žena, odnosno njih 23.

U sedmom je saborskom sazivu sjedilo 38 žena.

Šesti je saziv Sabora brojio ukupno153 zastupnika, među kojima je bilo 39 žena.

U petom sazivu, među 151 zastupnikom, bilo je 33 žene, dok ih je u četvrtom sazivu bila jedna više.

Unatoč zakonskoj odredbi od najmanje 40 posto žena na izbornim listama, ta se kvota ni prilikom ovih parlametnarnih izbora nije poštivala, a kršile su je gotovo sve stranke. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se