Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Koliko se iskoristilo novca iz pretpristupnih fondova EU?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Sabor danas nastavlja sjednicu raspravom o izvješću o iskorištenom novcu iz pretpristupnih fondova.

Hvatski sabor današnju je sjednicu počeo Izvješćem o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije (EU) za drugu polovicu prošle godine u okviru kojeg je, prema riječima zamjenika ministra regionalnog razvoja i europskih fondova Jakše Puljiza, Europska komisija na račun Nacionalnog fonda doznačila iznos od 60,6 milijuna eura što je 20,82 posto od ukupno doznačenog iznosa od 291,02 milijuna eura od početka provedbe programa IPA.

Pročitajte i ovo Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Borba za vlast Ljevica smislila novi plan za rušenje HDZ-a: Prvo je potrebno konstituirati Sabor

Ukupno ugovorena sredstva programa IPA na kraju 2012. iznosila su 410,09 milijuna eura, odnosno 59,11 posto od ukupno dodijeljenog iznosa od 693,73 milijuna eura od početka provedbe programa IPA.

>> Evo koliko će Hrvatskoj od 1. srpnja biti na raspolaganju novca iz EU

Postotak ugovorenosti dodijeljenih sredstava po pojedinim komponentama programa IPA kretao se od 20,39 posto do 94,84 posto, a postotak plaćanja ugovorenih sredstava kretao se od 26,16 posto do 100 posto.

Prema Puljizu, zbog nepravilnosti provedbe projekta u europsku je blagajnu izvršen povrat od 0,86 milijuna eura, što je mali iznos i govori da je nepravilnosti bilo malo.

Zastupnik Ivan Šuker zamjerio je Puljizu da je izvješće intonirano tako da povećanje korištenja sredstava pripisuje novoj vlasti što nije korektno, jer je to 'proces koji se ne može dijeliti'.

Zastupnica Martina Dalić zatražila okretanje prema budućnosti i zapitala što je s programskim dokumentima za korištenje fondove u 2013. godini kad smo članica EU, jesu li gotovi operativni programi i kad će krenuti prvi natječaji.

Zamjenik ministra Puljiz je kazao da je pripremljen ogromni aplikacijski paket koji je na provjeri kod nadležnih državnih tijela, koji če do 30. rujna ići na odobrenje u Europsku komisiju, koje se očekuje do kraja godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene