Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porastao broj građanskih predmeta

U prošloj godini 15 posto više pritužbi pučkom pravobranitelju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2010. godini bilo je 15 posto više pritužbi pučkom pravobranitelju nego u 2009.

U izvješću pučkog pravobranitelja za 2010. godinu, koje je danas predstavljeno Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina navodi se kako je od 2.260 predmeta na kojima se radilo tijekom te godine, dovršeno 1.698, a po riječima pučkog pravobranitelja Jurice Malčića, bilo je 15 posto pritužbi više nego godinu ranije.

Trend je da se udio pritužbi koje se odnose na predmete koji su nastali kao posljedica rata, kao što je primjerice stambeno zbrinjavanje, obnova i slično, i dalje smanjuje, rekao je Malčić dodavši međutim kako ih je još uvijek oko 20 posto.

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna IZVJEŠĆE O LJUDSKIM PRAVIMA Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, ne napredujemo ni u jednom segmentu

U 2010. porastao broj građanskih predmeta

Na nekim lokalnim razinama, u tim situacijama, još uvijek upravna tijela ne postupaju u skladu s načelima dobre uprave, kazao je Malčić. Kada je riječ o upravi najviše je pritužbi na dugotrajnost postupka. Malčić je upozorio i na neažurnost u pravosuđu i upravi, te na to da je depolitizacija uprave tek djelomično provedena.

>> Pučki pravobranitelj radi na slučaju Mirjane Sanader

Kada je riječ o sudovima, lani je porastao broj građanskih predmeta, rekao je pučki pravobranitelj Malčić predloživši jačanje sudske uprave i redefiniranje njene uloge prema izvršnoj vlasti i Ministarstvu pravosuđa. Također je ukazao i na potrebu 'popravljanja' sustava besplatne pravne pomoći.

Osvrćući se na najave o spajanju pravobranitelja, Malčić je kazao kako je 'zatečen' te je predložio spajanje Centra za ljudska prava sa uredom Pučkog pravobranitelja.

Devet udruga nacionalnih manjina će morati vratiti novac

Govoreći o utrošku sredstava osiguranih državnim proračunom za 2010. godinu za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer je napomenuo kako su ta sredstva iznosila oko 41.256 000 kuna što je u odnosu na 2009. kada je bilo osigurano oko 42.169.000 smanjenje za više od dva posto.

Od 92 udruge koje su se izravno financirale iz Državnog proračuna putem Savjeta za nacionalne manjine, kako se navodi u izvješću, kod devet udruga nacionalnih manjina utvrđeno je kako nisu opravdali dodijeljena sredstva te će se od njih zatražiti povrat sredstava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene