Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU granice

U pripremama za Schengen Hrvatska će imati 120 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je ispunila sve europske obveze u vezi s graničnom policijom. Za popunjavanje kapaciteta radi ulaska u Schengensku zonu Hrvatska će u iduće 2 godine imati na raspolaganju 120 milijuna eura.

Najavio je to Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika Uprave za granice na konferenciji o sigurnosti Europske unije i njezinih vanjskih granica nakon ulaska u Europsku uniju, održanoj u Zagrebu.

'Ispunili smo obveze i zadaće koje je zadala Europska unija u vezi s graničnom policijom, a u iduće dvije godine radit ćemo na popunjavanju kapaciteta za ostvarivanje Schengena. Hrvatska će ulaskom u EU imati jednu od najdužih granica i sljedeće će dvije-tri godine na raspolaganju iz 'facility fondova' imati 120 milijuna eura za pripreme za Schengen', otkrio je Toić Sintić.

Pročitajte i ovo Novinari na press konferenciji Sve lošija situacija na razini EU Hrvatska se našla na zabrinjavajućoj listi: Rame uz rame Mađarskoj i Poljskoj po napadima na novinare Ilustracija Suspenzija Schengena Nezadovoljstvo pojačanim slovenskim kontrolama na granici najjače u jednom dijelu zemlje: "Trebalo je naći bolje rješenje"

>>Koliko su sigurne granice Hrvatske?

Idući je korak postavljanje kamera i radara na vanjske otoke, radi nadzora 900 kilometara dugačke morske granice. Na granici će, rekao je Toić Sintić, Hrvatska dogodine imati 'više od šest tisuća policijskih službenika i pedesetak ophodnih brodova'.

'Revizija Schengenskog akcijskog plana u posljednjoj je fazi i koristit ćemo schengenske 'facility fondove' koji uključuju izgradnju i adaptaciju kapaciteta te nabavu preostale tehničke opreme za očuvanje vanjske granice', rekao je zamjenik glavnog ravnatelja policije Zvonimir Vnučec.

Hrvatska je izgradila dva nova granična prijelaza prema Bosni i Hercegovini, Klek i Zaton Doli, a još traje postupak potpisivanja sporazuma o određivanju svih graničnih prijelaza s tom zemljom, kao i sporazuma o pograničnom prometu koji je usklađen s pravilima EU-a, rekao je Toić Sintić.

Na konferenciji su sudjelovali predstavnici ministarstava unutarnjih poslova, pravosuđa, financija, gospodarstva, predstavnici Vrhovnog suda i Državnog odvjetništva te policijski službenici mađarske policije i bosanskohercegovačke granične policije.(HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene