Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prodaju ih NATO-u

U Ozlju proizvode prozore otporne na sve!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanje kao izvozni proizvod - upravo se tim pristupom vodila mala tvrtka iz Ozlja, koja je u proteklih nekoliko godina osvojila europsko tržište. Za NATO i američku vojsku rade prozore otporne na različite vrste eksplozija. Ipak, u Hrvatskoj posla gotovo i nemaju.

Prozori koji izlaze iz pogona ozaljske tvornice otporni su na sve, čak i ako ispred zgrade na koju su postavljeni padne bomba, sigurnost je zajamčena, objašnjava nam
jedan od vlasnika.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

'Naše staklo je, ovisno što želite dobiti, neprobojno protiv metka svakog koji postoji, protiv eksplozije na 10, 15, 25 metara', rekao je Stjepan Hrastov, direktor. Osvojili su europsko tržište. Ugrađeni su u brojnim vojnim bazama, a štite i jednu od najvećih u Europi.

'Najvažnije objekte, koji se nalaze u Njemačkoj, NATO objekte i uprava američke vojske u Heidelbergu - radili smo mi. I to nam daje reference kakvih na svijetu i ovom dijelu Europe sigurno nema', dodaje Hrastov.

Prozori su testirani protiv eksplozija i svih vrsta projektila. Od siline udara, staklo može tek napuknuti. Inovacija iz Ozlja otvorila je vrata Italije, Mađarske, susjedne Slovenije, Bugarske. 'Ne bojimo se konkurencije, nego sive ekonomije', napominje Hrastov.

Izvoze više od 40 posto proizvodnje. Cilj su im, priznaju, narudžbe s nemirnijih tržišta i ratnih područja, poput afganistanskog. 'Na neki način imponira, kad ste iz ovako male sredine izveze nešto u svijet, i meni i ljudima, koji rade ovdje', rekao je Ivan Tržok, radnik.

No, dobiti posao u Hrvatskoj, kažu, prava je lutrija. 'Gledajte banke, one će radije staviti čuvara s pištoljem i reći, čuvaj mi ispostavu ovdje, a neću dati 50 tisuća kuna da osiguram šaltere! a tu su i niže rangirani sigurnosni objekti poput bolnica, škola, policijske ustanove', kaže Hrastov. Tvrtku koja zapošljava 50-ak radnika, gospodarska je kriza okrznula. Poduzetnički bi uspjeh, kažu, bio potpun kad bi i u Hrvatskoj lakše dolazili do posla.

'Nadamo se da će naša politika, kad će biti malo više novaca imati i malo više interesa, da primjerice, osigura te stvari', kaže Hrastov. Formulu za uspjeh i znanje već imaju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene