Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv komaraca

Prvi potez novog gradonačelnika: Počinje zaprašivanje krvopija koje godinama izluđuju Osječane

Zaprašivanje protiv komaraca - 2
Zaprašivanje protiv komaraca - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Zaprašivanje protiv komaraca - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najezda komaraca u Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U Osijeku počinje zaprašivanje krvopija s kojim se stanovnici godinama bore. Prvo ovogodišnje tretiranje komaraca počinje 5. lipnja.

Prvo ovogodišnje tretiranje krvopija, koji stanovnicima zadaju glavobolje već godinama, u Osijeku počinje danas, 5. lipnja.

Temeljem preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek će provesti adulticidne tretmane odraslih komaraca sa zemlje i iz zraka na sjevernom zelenom pojasu i sjeverno-istočnom dijelu grada.

Aviotretman će se provesti na području od Sarvaša do Podravlja na površini 1300 hektara, a istovremeno će se zaprašivati i sa zemlje na području Sarvaša, Nemetina, Vinogradske ulice, Podravlja, Tvrđavice, Tvrđe, Donjeg grada i Juga 2. Odradit će se i ručni tretman sa zemlje na teže pristupačnom terenu uz Vinogradsku ulicu.

Pročitajte i ovo Komarac, ilustracija Dugoročni problem u Osijeku Protiv najezde komaraca u Slavoniji borit će se svjetlećim panoima: "Oponašat će ljudski dah i miris, privući ih u klopku i zarobiti"

Dosad je na području grada Osijeka, na površini od 305 hektara, provedeno 14 larvicidnih tretmana suzbijanja ličinki i jedan tretman suzbijanja odraslih komaraca na površini od 270 hektara. Na to je sve utrošeno ukupno 446.715, priopćeno je iz Grada.

Gradska je vlast objavila i upute što bi građani trebali činiti kako bi se smanjilo razmnožavanje komaraca.

Što mogu učiniti građani?

Potrebno je redovito uklanjati otpad i predmete u kojima se nakuplja vod, a treba i spriječiti nakupljanje vode u posudama koje se ne koriste. Vaze za cvijeće valja ispuniti vlažnim pijeskom kako se u njima ne bi nakupljala voda, a spremnike za vodu zaštititi poklopcima, gustim mrežama ili folijama.

Začepljene krovne i podne žljebove te sifone treba očistiti kako se u njima ne bi nakupljala voda te je potrebno jednom tjedno mijenjati vodu u posudama na otvorenom oko kuće.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 1 građani zgroženi Osijek zaprašivanje komaraca plaća znatno više od Vukovara: "Svejedno nas grizu, samo skuplje"

Važno je i održavati urednima zelene površine s korovima i visokom travom te spriječiti dugotrajno zadržavanje vode na gradilištima, održavati sustave za odvodnju, drenažu i prikupljanje otpadnih voda, kao i gustim mrežama zatvoriti oduške septičkih jama. Predlaže se i da se tende i cerade koristi na način koji onemogućava zadržavanje vode na njima. U vulkanizerskim radionicama i skladištima guma na otvorenom treba, ako je moguće, držati gume u zatvorenom prostoru, a one koje su na otvorenom natkriti.

Iz Grada otkrivaju i da je ove godine osigurano 3,1 milijun kuna za tretmane suzbijanja komaraca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene