Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1.610 zrnaca peludi

U Osijeku najveća koncentracija ambrozije ikada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na osječkom području proteklog vikenda, posebice u petak, izmjerena je najveća koncentracija peludi ambrozije do sada, čak 1.610 zrnaca peludi tog alergenog korova po četvornom metru, dok je tolerantna koncentracija samo 30 zrnaca.

Prema podacima Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije to je najveća koncentracija ambrozije ikada izmjerena. Do sada je najveća koncentracija peludi ambrozije izmjerena 2006. godine iznosila je 983 zrnca po četvornom metru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna STIGLA IZ AMERIKE Zbog ove biljke milijuni ljudi imaju teške probleme. Švicarski znanstvenici sada tvrde da su otkrili "lijek" Ana Večenaj (Foto: Dnevnik.hr) Savjeti liječnika Toplo vrijeme mnogima je znak za uživanje, njima mučan period: "Dobro bi bilo prati kosu svakodnevno''

Prema riječima stručne suradnice u tom Zavodu, Magdalene Sikora, premda se očekivala velika količina ambrozije krajem kolovoza zbog vremenskih prilika, jako sunce i vjetar 'sve prognoze su premašene'. Na svu sreću 'za sve one koji pate od ovoga opasnoga alergena, subotnja kiša je znatno smanjila broj zrnaca peludi ambrozije, pa je tako danas izmjereno stotinjak zrnaca peludu po četvornom metru'. Tolerantna količina peludu je 30 zrnaca 'što znači da su u svakom slučaju znatno premašene tolerantne količine peludi ambrozije' istaknula je. Dodala je kako je najdjelotvorniji način uništavanja ambrozije, čupanje stabljika i to prije cvjetanja, negdje do kraja mjeseca srpnja, ali svakako i prije.

Na području grada Osijeka, prema podacima osječkog Kliničkog bolničkog centra evidentirano je 640 djece i odraslih osoba oboljelih od alergijskih bolesti, od kojih je najveći broj oboljelih od peludi ambrozije. Posebno zabrinjava što se simptomi i tijek bolesti odnose na bronhijalne smetnje, crvenilo očiju i bolovima u tijelu, ističu liječnici. Posljednjih dana velik se broj građana, među kojima najviše mladih osoba i djece i do 30-tak dnevno javljalo u osječku Hitnu pomoć najviše zbog bronhijalnih problema, izvijestili su iz osječke Hitne pomoći. Pretpostavlja se da je broj oboljelih od opasnog ambrozijskog alergena i daleko veći, jer se mnogi građani ne javljaju liječnicima, već sami uzimaju razne 'terapije', ističu u osječkoj bolnici.

>> Počeo cvat: Osijek epicentar ambrozije u Europi

Područje istočne Hrvatske, posebice okolica Osijeka, evidentirano je kao područje s najvećom koncentracijom ambrozije u ovom dijelu Europe, istaknula je Magdalena Sikora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene