Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhunac sezone alergija

Počeo cvat: Osijek epicentar ambrozije u Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osijek je epicentar ambrozije u Europi, cvatnja je počela, kamo se u Hrvatskoj skloniti? Gdje ambroziju nećemo naći?

Naći ćemo je svugdje, no ne u istoj količini. Sada se već pojavljuje i u Istri, dok u dijelovima Dalmacije, uz obalu, još nije pustila korijenje, što ne znači da neće! Kontinentalna Hrvatska je najpogođenija. Ovdje peludna sezona počinje cvatnjom drveća, obično u veljači. Trave cvjetaju od svibnja do srpnja, a korovi od srpnja do listopada. Alergičari jedva čekaju prvi mraz, s kojim agonija nakratko prestaje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Počela sezona NE OKLIJEVAJTE Evo kako spriječiti da alergija postane kronični problem Slika nije dostupna Zbog suvremenog načina života 'Do 2020. će 50 posto stanovništva biti alergično'

Fotografija je Krunoslavu Petriću strast, posao i zadovoljstvo. No, zbog ovog korova, ljeti plače na poslu. 'Plačem, ali ne zbog posla, to mi je užitak, već zbog ambrozije na koju sam alergičan, strašno je', priča Krunoslav. Ljeto u suzama Kruno provodi od malih nogu. Terapija slabo pomaže.

Ambrozija prijeti doslovno iza svakog ugla. Ometa dječju igru, a odraslima smanjuje radnu sposobnost. 'Ako vi u 20 minuta kihnete 30 puta, ili ako u sat vremena potrošite pet paketa maramica, to je strahovito za alergičare i onemogućava svakodnevni rad', ističe dr. Jasminka Milas Ahić, internist-alergolog. Svakodnevno rade gradske kosilice, no samo na javnim površinama. Privatnim dvorištima nemaju pristup, no poštar s kaznom ima. 'Za fizičke osobe kazna je 200 kuna, a za poduzeća 1000 i za odgovornu osobu u poduzeću još 200 kuna', pojašnjava Ivica Šiškić, voditelj Službe komunalnog redarstva.

Nesavjesnima padaju kazne, a alergičarima terapija. 'Jako je važno da alergičari počnu uzimati terapiju još prije cvatnje, a to su kortiko-tablete i sprejevi za nos', kaže dr. Milas. No, čarobna tableta ne postoji. Stoga korov ambrozije svatko treba počistiti ispred svoga praga. Krunoslavu bi tako radno ljeto bilo barem malo ugodnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene