Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio i načelnik

Niz problema: U ovoj općini mještani više neće moći obavljati krvne pretrage, ni usluge školske medicine. Iz Nastavnog zavoda otkazuju sastanke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zgradi Zdravstvenog centra u Matuljima od 2012. godine su djelovale ambulante epidemiologije i školske medicine, kao i usluga vađenja krvi za mikrobiološke pretrage. Od 1. srpnja stanovnici Općine Matulji po te usluge moraju ići u NZZJZ PGŽ u Opatiju.

Odgode, pregovori, intervencije i zamolbe da se pronađe rješenje da vrata epidemiološke ambulante i školske medicine u Matuljima od 31. lipnja ostanu otvorena, za sada nisu urodile plodom.

Po isteku zadnjeg ugovora stanovnici Općine Matulji u ambulante epidemiologije i školske medicine, kao i za uslugu vađenja krvi za mikrobiološke pretrage će morati ići u NZZJZ PGŽ.

Općina Matulji i NZZJZ PGŽ su planski i sustavno srozali zdravstveni standard stanovnika Općine Matulji, pojasnila je osoba koja je dobro upoznata sa situacijom, piše Novi list.

Novi načelnik Matulja Vedran Kinkela je pojasnio što se sve događalo i dovelo do trenutne situacije.

Sredinom 2020. godine na inicijativu Općine Matulji održan je sastanak s ravnateljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a na temu korištenja prostora u Zdravstvenom centru Matulji, odnosno pružanja javno-zdravstvenih usluga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

Upoznao je tadašnjeg općinskog načelnika s organizacijskim i financijskim poteškoćama u pružanju javno-zdravstvenih usluga u tom prostoru. Općina Matulji iskazala je stajalište da je interes Općine nastavak obavljanja djelatnosti u obimu i sadržaju koji je pružan te je iskazala spremnost za financijskom potporom kako bi se pomoglo Nastavnom zavodu da nastavi obavljati djelatnost.

Nakon sastanaka Nastavni zavod se dopisom obratio Općini Matulji kojim su zatražili financijsku potporu u visini zakupnine koju plaćaju za korištenje prostora u Zdravstvenom centru za razdoblje do kraja godine. Načelnik je odobrio Nastavnom zavodu financijsku potporu u iznosu od 29.250 kuna koja odgovara iznosu zakupnine koju plaća nastavni zavod za razdoblje od 15. lipnja 2020. do 31. prosinca 2020. godine.

Unatoč da se prostor u zakupu danoj financijskoj potpori, i nadalje ne koristi za obavljanje djelatnosti Općina Matulji ponovo se dopisom od 1. prosinca 2020. godine obratila Nastavnom zavodu tražeći pojašnjenje.

Pročitajte i ovo Pregled, ilustracija Velika pomoć Nova pretraga u zagrebačkom KBC-u pomoći će onkološkim pacijentima: ''Nudi čak šest pregleda. To je puno čak i za europske standarde''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna doživljavaju neugodnosti Nevjerojatan razlog: Jedna hrvatska bolnica medijima više neće slati podatke o rođenima

U odgovoru od 18. siječnja ove godine Nastavni zavod ukazao je da neće koristiti prostor u Zdravstvenom centru nakon isteka ugovora o zakupu (1. srpnja 2021. godine) zbog, kako su istaknuli, ''posljedica okolnosti uzrokovanih pandemijom bolesti COVID-19, kao i činjenice da je doktorici iz ugovornog tima koja je radila u navedenom prostoru istekao ugovor o radu, a da su druge dvije radnice raspoređene na rad u Opatiju, odnosno Rijeku.

Također, da ih je pandemija onemogućila u osiguranju zamjenskih radnika koji bi radili u Matuljima, čime nisu u mogućnosti pružati nadstandard zdravstvenih usluga'', navedeno je u odgovoru matuljskog načelnika Vedrana Kinkele koji je podsjetio da su u zgradu Zdravstvenog centra u Matuljima Općina Matulji i PGŽ uložili značajna sredstva, čime su stvoreni kvalitetni uvjeti na daleko višoj razini nego što je to u okruženju.

Kinkela je kazao da je stupio u kontakt s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo kako bi se organizirao zajednički sastanak dogovoren za 17. lipnja, ali je prebačen na 23. lipnja. Otkazan je s njihove strane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene