Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grad koji inspirira

U Ogulinu je baš sve u znaku bajke!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogo je toga Ogulin bajkovitim učinilo: priroda, jezera, rijeke, šume, no u prvom redu za to je zaslužno rođenje najpoznatije hrvatske spisateljice priča Ivane Brlić Mažuranić.

Posjetili smo mjesto na kojem je nekada bila kuća Ivane Brlić Mažuranić, a ubrzo nakon što smo prošetali Ogulinom i njegovom okolicom shvatili smo zašto je ovaj kraj toliko inspirirao slavnu književnicu da napiše toliko divnih priča na kojima su odrasle generacije djece.

Pročitajte i ovo Akcija spašavanja HGSS-a Nije mu bilo spasa HGSS dobio dojavu o tijelu bez svijesti: Kad su stigli vatrogasci su ga već reanimirali, ali bezuspješno Slika nije dostupna Provjerite zašto VIDEO Ogulin: Iz ove kuće bajki djeca ne žele otići

U svojoj biografiji Ivana Brlić Mažuranić ističe Klek i rijeku Dobru kao motive koji su joj probudili maštu. Jedino što mi imamo reći na to jest kako i ne bi. Čim stignete u Ogulin, dočekat će vas specifičan fenomen hidrogeološkog spomenika prirode, riječ je dakako o Đulinom ponoru. Do tog mjesta odveli su nas također likovi iz bajke.

Podzemni tuneli ispod čitavog grada

'U središtu grada Ogulina, iznad Đulinog ponora nalazi se rijeka Dobra, najdulja goranska ponornica. Ona izvire u Gorskom kotaru, a ponire u Đulin ponor', rekla je Davorka Tatalović, animatorica.

Podzemni tuneli prostiru se ispod čitavog grada Ogulina. Svojim izgledom, zaista fascinantan, neizbježna je inspiracija za legendu.

'Legenda koja potječe iz 16. stoljeća kaže da je ovdje živjela jedna žena po imenu Đula Zulejka. Ona je bila iz jedne bogate plemićke obitelji i kako je to tada bilo obično, njezini su roditelji htjeli da se uda za jednog bogatog starog plemića. No tada je u Ogulinu boravio jedan mladi kapetan po imenu Milan Juraić, i on i Đula su se zaljubili na prvi pogled. On je morao ići u bitku protiv Turaka i tamo je smrtno stradao. Kad je to Đula saznala, od velike se tuge sunovratila u ovaj ponor. Ako se bolje zagledate u liticu ispred vas, moći ćete vidjeti profil jednog muškarca. Ljudi kažu da to Milan gleda gdje je nestala njegova Đula', rekla je Tatlović.

Ovo mjesto prepoznali su pripadnici gorske službe spašavanja za svoje vježbe, ali i svi željni adrenalina. U prvom redu ovaj lokalitet zahvalan je za speleoronjenje, no nije jedini takav. Ogulin i njegova okolica mogli bismo reći prava je meka za avanturiste.

Div Klek zaratio protiv protiv boga Volosa

'Ogroman potencijal za speleologiju, za speleloronioce, potopljenji kanali, stijene za penjanje, planinarske i biciklističke staze', rekao je Saša Takač, speleoronilac i alpinist. Mnogo je biciklističkih staza i oko jezera Sabljaci, omiljenog mjesta za kupanje i rekreaciju ovog kraja. 'Pravi je biser ovog kraja jezero Sabljaci, nastalo na toku zagorske mrežnice, 11 jezero po veličini u Hrvatskoj nazivaju i ogulinskim morem', rekla je Sabina Sabljak, pripovjedačica.

U davna vremena na zemlji su živjeli bogovi i divovi koji su zaratili. Bogovi su svu hranu i piće zadržali za sebe te su im se divovi suprotstavili. 'Među njima je bio div Klek, koji je zaratio protiv boga Volosa, koji je imao moć da čarobnim mačem skameni sve što poželi. Na mjestu gdje je danas planina Klek, njih dvoje su ratovali, div Klek je pao, a bog Volos ga je čarobnim mačem skamenio. Upravo kada pogledamo planinu Klek ona ima oblik kao veliki čovjek koji spava. Na vrhu Kleka za olujnih noći točno u ponoć se skupljaju vještice i vilenjaci iz cijeloga svijeta i rade zabavu želeći na taj način probuditi diva iz stoljetnog sna', kaže Sanja Kolić, pripovjedačica.

Na sreću div se još nije probudio pa je planina Klek i dalje jedno od omiljenijih planinarskih odredišta. Njezinu ljepotu odavno su prepoznali planinari, botaničari, ljubitelji prirode. 'Ogulin je ishodišno mjesto hrvatskog planinarstva, a sam Klek i njegove stijene su kolijevka planinarstva i stjenskog penjanja u Hrvatskoj. Ovdje je kod nas u Ogulinu pred 130 godina rođena ideja da se u Hrvatskoj osnuje planinarsko društvo', rekao je Zdravko Puškarić, kustos.

Ova zbirka jedina je takva u Hrvatskoj. U njoj se nalaze predmeti s davnih planinarskih ekspedicija, ali i onih suvremenijih, primjerice s one na Mont Everest iz 1979. godine. A planinariti možete i oko Bjelolasice.

Ogulinski specijalitet - sladoled s vrućim malinama

'Upravo se nalazimo na 630 m visine, u naselju Bjelolasica, koja ima svoj centralni ugostiteljski objekt sa 8 paviljona. Osim skijaških staza na Bjeololasici postoje i sportski tereni od nogometnog igrališta, tenisa, boćališta mini golfa te
Planinarskih staza. Bjelolasica je pogodna za planinare i zbog blizine bijelih i samarskih stijena koje su naš zaštićeni rezervat', kaže Irena Stipetić, HOO Bjelolasica.

Idealna je za pripreme sportaša, škole u prirodi ili samo uživanje u netaknutom okolišu. A iako su nedavno pretrpjeli veliki požar, štetu su brzo sanirali. Planinski zrak brzo otvara apetit. Zato nemojte otići s Bjelolasice a da ne probate njihov specijalitet lički nabod.

'Lički nabod tj. teleći odrezak punjen sa pršutom sirom i svježom paprikom. Mladi slani krumpir pržen na maslacu posut peršinom pirjane mahune i šampinjone sa žara', rekao je Nenad Salopek, šef kuhinje.

I za desert Ogulinci imaju svoj specijalitet - sladoled s vrućim malinama. Kažu da iz svih krajeva dolaze gosti upravo zbog te slastice. To je jedna od stvari zbog koje ćemo se i mi vratiti u Ogulin. A tamo možete provesti i jedan bajkovit vikend , kostimirati se, piti vještičje koktele, jesti vještičje specijalitete te napisati svoju priču. 'Svima odaje iluzije bajke i gosti se osjećaju kao da su u bajci', rekla je Danijela Veršec.

Bajkovito je i na festivalu bajke koji se svake godine u lipnju održava u ovom gradu. 'Festival bajke je i osmišljen kao jedna središnja manifestacija koja će nositi brendiranje ovoga kraja kroz koju se uz slavljenje bajki veliča stvaralaštvo Ivane Brlić Mažuranić', rekla je Ankica Puškarić- direktor TZ Ogulin.

Zaista je nemoguće odvojiti priče iz davnine od sadašnjosti Ogulina. No zašto biste ih i razdvajali kad ovako možete jednostavno pobjeći u taj grad i u neku lijepu priču te zaboraviti na često tešku svakodnevicu.

Hrvatska turistička zajednica

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene