Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđeno za Dnevnik Nove TV

Turudić pred saborskim Odborom za pravosuđe nije rekao istinu: Iz slučaja svog bratića izuzeo se kasnije nego što je tvrdio

Ivan Turudić
Ivan Turudić Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Ime Ivana Turudića spominje se u novoj optužnici USKOK-a u aferi Janaf.

Županijski sud u Zagrebu je potvrdio za Dnevnik Nove TV da se kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić u slučaju predmeta svog bratića Mire Vrlje izuzeo 14. rujna 2015., a dobio ga je u veljači iste godine.

Međutim, na saborskom Odboru za pravosuđe Turudić je tvrdio drugačije: na pitanja zastupnika rekao je da se izuzeo iz tog predmeta nakon mjesec, mjesec i pol od kada mu je predmet stigao.

"Ako je spis kod nekoga u ladici sedam, osam ili devet mjeseci, onda to sigurno nije onih mjesec i pol dana koje je spominjao, ali od njega me ništa ne iznenađuje", rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

"Nevjerodostojan kandidat, ali kandidat je to koji se usudio tako javno prikazivati laže informacija, što govori da iza sebe ima zaleđe HDZ-a", ustvrdila je saborska zastupnica Dalija Orešković.

Turudić se spominje u aferi Janaf

Turudić, aktualni sudac Visokog kaznenog suda, spominje se u optužnici protiv bivšeg šefa JANAF-a Dragana Kovačevića i poduzetnika Kreše Peteka koju je u četvrtak podigao USKOK.

Turudić je zajedno s braćom Milijanom i Jozom Brkićem, te visokopozicioniranim HDZ-ovcem Marijom Kapulicom na popisu osoba čiju je kupovinu odijela, kako tvrdi USKOK u optužnici, Petek plaćao na zahtjev Kovačevića.

Pročitajte i ovo Kombi s migrantima sudario se s policijskim vozilom na Kustošiji - 1 burno jutro Detalji kaosa u Zagrebu: Kombi s migrantima zabio se u policijsku blokadu, pomoćnik ravnatelja opisao akciju policije

USKOK je u petak potvrdio da je podigao tu optužnicu u kojoj se Kovačevića i Peteka tereti za korupciju kod JANAF-ovih investicija na Terminalu Omišalj.

Riječ je o investiciji JANAF-a na Terminalu Omišalj u vrijednosti od  1.490.146,53 eura i 597.178,95 eura, koje je, prema optužnici dobio Elektrocentar Petek. Nakon tako zaključenih ugovora, sumnja USKOK, Kovačević je osiguravao Petekovoj firmi i ažurne isplate predujmova te je, sukladno njihovu dogovoru, u zamjenu za opisano postupanje Petek predao Kovačeviću najmanje 13.272,28 eura u gotovini.

Pročitajte i ovo Majka kupa dijete u kampu u Pojasu Gaze Užasi u Gaz Carski rezovi se rade bez anestezije, majke od šoka ne mogu dojiti: "U utrobi je mjesec dana nosila mrtvu bebu"

Na Kovačevićev zahtjev navodno je podmirivao i njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za samog Kovačevića, članove njegove obitelji te za njegove prijatelje i poznanike, a upravo među tim prijateljima i poznanicima spominje se i Turudić, izvijestio je N1.

Međutim, još kada je otvoren ovaj krak istrage u aferi Janaf, Turudić, Kapulica i Brkići demantirali su navode USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene