445018
445018
445018
445018
445018

eVisitor otkriva zanimljive brojke u vezi turista u Hrvatskoj

  • , 30.07.2016., 20:01
  • Autor:
  • komentara

Sustav eVisitora omogućuje Ministarstvu turizma trenutačno praćenje kretanja broja turista.

 
 
 
 
Udarni turistički vikend u Hrvatskoj (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Udarni turistički vikend u Hrvatskoj (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Noćas - s petka 29. na subotu 30. – u sustavu eVisitora zabilježeno je 98.107 novih dolazaka turista. Da je to itekako velika brojka pokazuje i usporedba s prvim mjesecima - otprilike je toliko turista (99.000) u Hrvatsku bilo ušlo tijekom prvih pet i pol mjeseci.

Noćenja koja je zabilježio eVisitor sustav u noći s petka na subotu, bilo je 937.884, izvijestilo je Ministarstvo turizma.

Po broju turista prednjači Istarska županija, s 256.440 posjetitelja. Najviše turista nakon Istarske, primila je Pprimorsko-goranska županija – njih 187.990. Slijede Splitsko-dalmatinska sa 168.476, potom Zadarska sa 134.743 i Šibensko-kninska s 70.979 turista.

Najviše smo ugostili njemačkih turista - 139.502. Nešto manje 139.081, dolazi nam iz susjedne Slovenije. Slijedi Austrija s 64.609 turista, te Poljska s 54.170 i Nizozemska s 53.114 turista.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je s početkom godine uveden sustav eVisitor kao jedinstveno i središnje mjesto prijave i odjave turista. Važan i za obračun te kontrolu naplate boravišne pristojbe.

Sustav eVisitor je, osim s Ministarstvom turizma i Hrvatskom turističkom zajednicom, između ostalih povezan i s Carinskom upravom te Turističkom inspekcijom, čime su procesi nadzora i kontrole ilegalnog iznajmljivanja znatno unaprjeđeni.

Carinska uprava je uz pomoć eVisitora, dosad otkrila 40 ilegalnih iznajmljivača koji nisu ishodili odgovarajuća rješenja za obavljanje djelatnosti.

Sad inspektori Carinske uprave, osim konkretnih operativnih provjera na terenu, analizom podataka u sustavu eVisitor, imaju i dodatni alat za efikasniju kontrolu obračuna, naplate i uplate boravišne pristojbe, ali i nadzor u segmentu ilegalnog iznajmljivanja.

Hrvatska turistička zajednica očekuje kako će, zahvaljujući međuinstitucionalnoj suradnji i sustavu eVisitor, kazne za neregistriranu djelatnost koje se inače kreću od 20.000 kuna do 50.000 kuna za pravne, odnosno 10.000 do 30.000 za fizičke osobe, postati rijetkost, jer već sada većina subjekata koji se bave iznajmljivanjem to radi u skladu sa zakonima i propisima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se