Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićen bivši hrvatski vojnik

U Njemačkoj uhićen optuženi za ubojstvo srpskih civila u Prokljanu 1995.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Njemačkoj je uhićen bivši hrvatski vojnik Božo Bačelić (42) za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog ratnog zločina protiv civila, to jest ubojstva dvoje staraca srpske nacionalnosti u Prokljanu u blizini Skradina 1995.

Bačelić je bio u bijegu četiri i pol godine, a uhićen je 9. veljače u Njemačkoj, doznaje se od šibensko-kninske Policijske uprave.

Riječ je o bivšem zapovjedniku voda izviđačke satnije 113. brigade HV-a, koji je pobjegao 2007. prije ponovljenog suđenja za ubojstvo dvoje staraca srpske nacionalnosti - bračnog para Nikole (76) i Milice (74) Damjanić, koji su 11. kolovoza 1995. u akciji tzv. čišćenja terena strijeljani u Prokljanu, nakon čega su njihova trupla i zapaljena. Za taj su zločin optužena još trojica bivših ročnih hrvatskih vojnika Ante Mamić, Luka Vuko i Jurica Ravlić.

Svi su oni u istrazi priznali zločin, no poslije su promijenili iskaze i opovrgnuli krivnju.

Na prvom su suđenju 2002. oslobođeni, no Vrhovni je sud presudu poništio i postupak vratio na početak. No, prije početka ponovljenog postupka natporučnik Bačelić je nestao pa je Županijski sud u Šibeniku u kolovozu 2007. za njim raspisao tjeralicu, a nekoliko mjeseci poslije raspisana je i Interpolova međunarodna tjeralica.

Bačelića su na predaju prije tri i pol godine javno pozivale obitelji trojice suoptuženika jer bez njega nije moglo početi ponovljeno suđenje, a njihovi su sinovi i muževi tada bili već dvije godine u pritvoru.

Sva četvorica su prvi put uhićena u rujnu 2001., a na slobodi su se našli nakon nepravomoćne oslobađajuće presude. Bačelićevi suoptuženici ponovno su pritvoreni nakon poništenja presude. Sud u Šibeniku odlučio je 2007. da se mogu braniti sa slobode, no Vrhovni sud prihvatio je žalbu šibenskoga Županijskog državnog odvjetništva i ukinuo je tu odluku. (Hina)

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Petero mrtvih u Oklahomi Zajednica tuguje Petero pronađeno mrtvo u kući, među njima i dvoje djece: Ubijeni su, a policija je pronašla ključan trag

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene