Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trodnevno obilježavanje

U koloni sjećanja cijela Škabrnja: I 21 godinu poslije jednako boli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trodnevno obilježavanja 21. obljetnice stradanja Škabrnje kada su 18. studenog 1991. JNA i pobunjeni Srbi ubili 48 civila i branitelja počelo je u subotu Kolonom sjećanja.

Koracima je Škabrnja krenula natrag u prošlost. U koloni sjećanja pristigla je potpora iz cijele Hrvatske. 'To su emocije koje se riječima ne mogu iskazati, nego samo, evo, ovakvom gestom', rekao je Boris Herman iz Našica.

Pročitajte i ovo U Škabrinji se obilježava tužna obljetnica ratnih stradanja - 1 Tužan dan Dan sjećanja na škabrnjske žrtve u Domovinskom ratu Dan sjećanja - 1 iz minute u minutu FOTO Gradom herojem prošlo 150.000 ljudi, zvona crkava diljem Hrvatske zvonila za žrtvu Vukovara

'Jako je tužno, jako je emotivno, veliki su gubici i mislim da se svaka žrtva mora poštovat', kaže Božena Mikulić iz Petrinje. 'Ove godine smo odlučili da damo potporu njima pošto oni budi isto kod nas', kaže Igor Gavrić iz Vukovara.

Prije 2 desetljeća, ulicama Škabrnje harala je smrt. I Negzani se tragičan dan duboko urezao u pamćenje. Zato na ovom zidu djedu svake godine zapali svijeću.'Ubili su ga pokraj mene. Samo je pao. Cigaret mu je ostao u ruci gorjet. I 21 godinu poslije jednako boli', kaže Negzana Pavičić iz Škabrnje.

Gubici su bili strašni. Nakon povratka na ognjište, Martin se često prisjeća paklenog dana. 'Bilo je nemoguće, nemoguće! Tu je granata za granatom tukla, počela je, počela je, počeli su srpske granate padati u 7 i 15', opisuje Martin Žilić iz Škabrnje.

U jednom danu živote je izgubilo 48 civila i 15 branitelja. Do kraja rata broj se gotovo udvostručio. 'Za Škabrnju nitko nije odgovarao! Ja ne priznajem fiktivno neke presude na 20 godina u odsutnosti', kaže Marko Miljanić, zapovjednik obrane Škabrnje.

U očekivanju pravde, ravnokotarski simbol stradanja uzdigao se iz pepela. Uz sjećanje na bolne dane i izgubljene živote.

U Koloni sjećanja bila je cijela Škabrnja, obitelji stradalih mještana i poginulih branitelja, ratni zapovjednici i branitelji Šabrnje, te predstavnici braniteljskih udruga, a Škabrnju su ove godine posjetili i članovi Udruge poginulih i nestalih branitelja Domovinskoga rata iz Slavonije i kontinentalnog dijela Hrvatske, 50-ak djece poginulih branitelja iz Vukovara, Ćelija, Nove Gradiške, Osijeka, Vinkovaca i drugih gradova diljem Hrvatske.

>> Škabrnja: Tri dana će se obilježavati stradanje grada u Domovinskom ratu

Program je nastavljen predstavljanjem zbirke soneta "Lipa moja Vilo" Ante Nadomira Tadića - Šutre u mjesnoj OŠ "Vladimira Nazora", te molitvom za Škabrnju i Vukovar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene