Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osnivač laburista

Preminuo bivši saborski zastupnik i europarlamentarac Nikola Vuljanić

Preminuo Nikola Vuljanić
Preminuo Nikola Vuljanić Foto: Dragan Matic/Cropix
U dobi od 74 godine preminuo je bivši zastupnik Hrvatskog sabora i Europskog parlamenta Nikola Vuljanić.

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu Nikola Vuljanić umro je u subotu u Karlovcu u dobi od 74 godine, izvijestili su njegovi kolege i prijatelji.

Zastupnik u Hrvatskom saboru bio je od 2003. do 2008. te od 2011. do izbora u Europski parlament 2013. iz kojeg se nakon dvije godine vratio u Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Pronađena nestala 48-godišnjakinja Uspješna potraga Pronađena nestala žena iz Međimurja: Prevezena je u bolnicu

Vuljanić je 1990. bio jedan od osnivača Hrvatske narodne stranke u Karlovcu i prvi predsjednik njezinog lokalnog ogranka.

Jedan je od osnivača stranke Hrvatski laburisti, koju je napustio 2015. zbog poraza na unutarstranačkim izborima nakon čega je postao nezavisni zastupnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija - orka koja je napala morskog psa Posljedica ljudskog djelovanja? VIDEO Kit ubojica snimljen u nezabilježenom napadu: Znanstvenici šokirani takvim ponašanjem

Njegov kolega iz Hrvatskih laburista - stranke rada Branko Vukšić za Vuljanića je rekao da je "jedinstvena pojava u hrvatskoj političkoj areni".

Vuljanićeva prijateljica Biserka Schmuck navela je da se s njime povezala krajem 1990-ih po pitanju zaštite okoliša i da su od tada bili prijatelji.

Diplomirao je 1973. engleski jezik i jugoslavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Do 1981. godine je predavao engleski jezik u Gimnaziji Karlovac i u Srednjoj tekstilnoj školi u Dugoj Resi, a potom i na Višoj tehnološko-kemijskoj školi, čiji je bio i dekan.

Pročitajte i ovo HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

Od 1983. je predavač na Institutu za tekstil i odjeću Tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Od osnivanja Veleučilišta u Karlovcu 1997. godine je vanjski suradnik, prorektor za poslovanje te prodekan. Objavio je 1987. sveučilišni udžbenik "English for Textile Engineers" i 1994. "Rječnik tekstilno-tehnoloških izraza".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene