Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže 'nedvosmisleni' odgovor

'U ime obitelji': Koliko nam je potpisa potrebno?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građanska inicijativa 'U ime obitelji' uputila je otvoreno pismo ministru uprave Arsenu Bauku s pitanjem koliko točno trebaju skupiti potpisa za raspisivanje referenduma o izravnom izboru saborskih zastupnika, neopravdanim ocjenjujući povećanje broja potpisa koji čini 10 posto od ukupnog broja birača s 375 na 451 tisuću.

Iz inicijative u pismu napominju kako će od 21. rujna do 5. listopada prikupljati potpisa građana o raspisivanju referenduma za promjenu Ustava, kako bi birači već na sljedećim parlamentarnim izborima saborske zastupnike birali izravno, imenom i prezimenom, bez ograničenja postotkom izborne liste. Na referendumu bi se birači izjašnjavali i žele li da svi hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj i izvan nje mogu glasovati dopisno ili elektronički.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U ime obitelji Završeno prikupljanje potpisa za referendum: Ima li ih dovoljno? Slika nije dostupna Kako to? Željka Markić kaže da imaju dvije trećine potpisa, ali kaže da ne zna koliko je to

'S obzirom na to da ste tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca, u svibnju 2013. promijenili uvjete potrebne za raspisivanje referenduma, kada je broj potrebnih potpisa povećan s 375 tisuća na 451 tisuću, zanima nas koliko nam je potpisa potrebno ovaj put', pitaju ministra u pismu.

'U ime obitelji' opet u akciji - Žele novi referendum!

Iz 'U ime obitelji' ističu kako je na ovogodišnjim izborima za Europski parlament bilo registrirano 3,758.849 birača s prebivalištem u Hrvatskoj, što zajedno s onima izvan Hrvatske čini oko 3,8 milijuna birača.

'Taj je broj bio približno jednak i broju birača koji su mogli izići na referendum 1. prosinca što je pokazalo da je vaše povećanje broja koji čini 10 posto od ukupnoga broj birača s 375 na 451 tisuću bilo potpuno neopravdano', poručuju Bauku.

Mole ga da im 'nedvosmisleno' objasni koliko potpisa trebaju prikupiti najesen, kako bi mogli izvijestiti javnost. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene