Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Danas je njihov dan!

HEROJI MEĐU OBIČNIM LJUDIMA Oni svaki dan spašavaju živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim dobrog željeza, darivatelji krvi moraju imati između 18 i 65 godina. Potrebno je imati iznad 55 kilograma.

U Hrvatskoj oko 700 osoba svaki dan dobrovoljno daruje krv i time nesebično sudjeluje u spašavanju tuđih života. Prema podacima Crvenog križa, naša plazma je najzdravija u Europi. Ozbiljne nestašice krvi u Hrvatskoj dosad, srećom, nije bilo, a sve zahvaljujući darivateljima. U nedjelju je bio njihov dan!

Pročitajte i ovo Ilustracija TRANSFUZIJA LJUBAVI Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude'' U svijetu kritično manjkaju zalihe krvi (Foto: Getty) Nedostatne zalihe Nedostaje krvi, naročito dvije grupe: Bolnica i riječki Crveni križ mole građane da doniraju

Osim dobrog željeza, darivatelji krvi moraju imati između 18 i 65 godina. Potrebno je imati iznad 55 kilograma. Muškarci su češći darivatelji u Hrvatskoj, a krv mogu darivati 4 puta na godinu, dok žene to mogu učiniti 3 puta. Prije nego što dođe do primatelja, krv mora proći brojna ispitivanja. Ona prikupljena u Hrvatskoj smatra se najzdravijom u Europi. No rizik uvijek postoji pa se dobro nadzire svaki korak.

SPASIO 2 MILIJUNA ŽIVOTA On je 'čovjek sa zlatnom rukom' i posebnom krvi

'Od obavijesti, prikupljanja, okupljanja darivatelja, odabira darivatelja uzimanja krvi, proizvodnje, testiranja jer netko se mogao zaraziti jučer i to nijedan test nigdje u svijetu ne bi mogao otkriti', rekla nam je Irena Jukić.

Na dan u Hrvatskoj krv daruje oko 700 osoba, a na godinu se prikupi oko 180 tisuća doza. Krv je ipak lijek kojim, ako ga darujete, možete spasiti nečiji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene