Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video-nadzorom protiv gužve

U Dubrovniku kamere nadziru promet

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi koji su u ljetnim mjesecima posjetili Dubrovnik barem su jednom zaglavili u velikoj gužvi. Ipak, čini se kako je i za to pronađeno rješenje.

Dubrovački vozači konačno imaju način kako izbjeći prometnu gužvu. Naime, na glavnim gradskim cestama i križanjima počele su se postavljati nadzorne kamere, pa je tako moguće u svakom trenutku preko interneta provijeriti stanje na cetama. 'Ovaj tip internet-monitoringa je dobra stvar. Ovako možda tu i tamo izbjegnem gužvu, pogotovo ljeti kad je promet, blago rečeno, katastrofa', kaže vozač Nikša Miletić.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije"

Za sada su postavljenje dvije nadzorne kamere, dok će se idući tjedan postaviti još tri. Osim pomoći vatrogascima i hitnoj pomoćiu, kamere bi trebale riješiti i najveće prometne probleme, poput zakrčenosti Pila turističkim autobusima za vrijeme turističke sezone.

'Došlo se do ideje da se postavljanjem naših kamera može dobiti informacija koliko autobusa je postavljeno, parkirano na Pilama i onda se automatski pri popunjavanju tih parkirnih mjesta vatrogascima upali znak 'zabranjeno skretanje autobusa prema gradu', kaže nam Eugen Miljan iz tvrtke Techno
Predviđeno je postavljanje 18 kamera duž grada čime bi se pokrio gotovo cijeli grad.

'Ideja je da se formira jedno operativno tijelo, koje bi upravljalo pomorskim, zračnim i cestovnim prometom na način da ne nailaze na koliziju', pojašnjava Tonči Peović, član dubrovačkog Poglavarstva zadužen za promet. U Dubrovniku će uvijek, a pogotovo tijekom turističke sezone, biti prometnih čepova i zastoja i tu kamere ne mogu baš mnogo toga riješiti. Ipak, kamere će vozačima kazati kolike su kolone te ima li uopće smisla koristiti automobil.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene