Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj hladnog vala

Idući tjedan rast temperatura i do 20 stupnjeva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon velikog snježnog i hladnog vala slijedi veliko zatopljenje. Za Božić toplije uz moguću kišu.

Pročitajte i ovo Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu Snijeg Crveno upozorenje FOTO Upaljeni alarmi: Pada gust snijeg, očekuju se snažni udari vjetra, kaos i na Jadranu

Plin se danas i te kako troši jer najniža temperatura izmjerena je jučer u Korenici čak minus 20 stupnjeva, a očekuje se idućih dana porast temperature za čak 15, negdje i 20 stupnjeva. Ovakvo vrijeme je prokomentirao gost Dnevnika Nove TV meteorolog Milan Sijerković.

>> Hrvatska zametena: Prometni kolaps i jedna ljudska žrtva

Za idući tjedan je najavljeno da će temperature rasti čak za 20 stupnjeva?

Temperatura kakva je bila proteklih dana nije neobična, ali nije niti uobičajena. Svake godine nije ovoliko hladno, ali nije ovo nikakvo čudo. 1973. na početku prosinca je bilo -18 na Plesu a u Gorskom kotaru čak -29 stupnjeva. U prosincu mogu biti i niže temperature, ali iznenađuje što će za nekoliko dana temperatura biti viša za 15, negdje možda i za 20 stupnjeva. Ono što se ipak ne događa svake zime i ne u toliko kratkom razdoblju. U toku nekog mjesec možda možemo i imati dva takva slučaja.

Što je uzrok tome?

Mi sinoptičari koji imamo sinoptičke karte, gledamo ciklone i anticiklone i vidimo da je takav razmještaj ciklona i anticiklona. U Ovom dijelu godine ciklone donose topliji zrak, bilo sa Atlantika, bilo sa Sredozemlja dok anticiklone donose hladniji zrak sa sjevera Europe i uvijek je pitanje što će nadvladati. U ovom trenutku je nadvladao hladniji zrak sa sjevera. U ovim okolnostima nastaju oborine a u ovom slučaju je to bio snijeg.

Možemo li nakon ovako naglog zatopljenja očekivati i topljenja snijega i neke poplave, bujice, odrone..

Moglo bi doći do otapanja snijega u svakom slučaju zbog porasta temperatura a negdje će biti i kiša, te bi moglo doći do porasta vode u vodotocima. Cini mi se da se takve pojave više događaju s proljeća kada i sunce pojača tako da se nadam da neće biti toliko nevolja koliko nam se čini u ovom trenu.

Slijede blagdani. Što ce biti za Božić i Novu godinu?

Sigurno će za Božic zatopliti, to smo već malo prije upozoravali. Za Badnjak i Božić će u najtoplijem dijelu dana temperatura biti oko +10,, 15-ak stupnjeva viša nego danas. Prije Božića će nešto padati i kiša. Božić možda prođe i bez kiše barem u kopnenom dijelu, vjerojatnije će je biti samo na Jadranu. Za Novu godinu bi trebalo biti malo normalnije zimsko vrijeme iako ne ovako zimsko kao što je u ovom trenutku.

Očekuje li nas još ovakav snježni val? Za to je mala vjerojatnost. Mislim da smo statistički podmirili zimu sa ovako velikim valom. Moguće je ali nije vjerojatno.

Je li vam snijeg danas poremetio planove?

  • Da
  • Ne
  • Samo je malo odgodio dogovoreno

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene