Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriminal u hrvatskom zdravstvu

U bolnici su joj rekli da za žurnu operaciju supruga mora podmititi liječnika: Dala mu je 3000 eura

Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 5
Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 5 Provjereno
Aktualno Galerija Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 7 Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 7 Foto: Provjereno Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 8 Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 8 Foto: Provjereno Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 6 Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 6 Foto: Provjereno Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 5 Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno +3 Ljubica je dala novac liječniku kako bi joj spasio supruga (Foto: Provjereno) - 4 Galerija 1/8 >>
Provjereno donosi potresnu priču Ljubice Adžaip, koja je po savjetu medicinske sestre kardiokirurgu u ured odnijela ukupno 3000 eura kako bi joj operacijom spasio supruga. Radi se o još jednom slučaju koji pokazuje kako doista funkcioniraju stvari u hrvatskom zdravstvu.

Upozorena da joj suprug neće doći na red na operaciju srca o kojoj mu ovisi život ako ju ne plati, splitskom je kirurgu "ispod stola" dala čak 3000 eura – priča je ovo Ljubice Adžaip, koja je odlučila progovoriti za Provjereno i upozoriti na kriminal u hrvatskom zdravstvu.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera

Sve je počelo sredinom listopada, kada je 50-godišnji Ivica Adžaip iz Dicma završio na hitnoj s teškim disanjem. Prevezen je na Odjel kardiologije na splitskim Križinama, gdje mu dijagnosticiraju proširenu aortu i određuju žurnu operaciju, ali na drugom odjelu – na Firulama.

No da bi pacijent bio premješten, obitelji je rečeno da ga prvo treba posjetiti kardiokirurg s tog odjela. Kako se to nije događalo danima, pacijentova supruga Ljubica Adžaip upitala je sestru za doktora. Njezin ju je odgovor, kaže, zaprepastio.

"Zaista, ako vam on treba, ako baš on mora odlučivati o ovome, teško ćete doći na red bez ovoga (pokazuje prstima na pare)", priča Ljubica. Sutradan je, kaže, kirurg došao i kazao Ivici kako je operacija opasna, ali da bez nje neće dugo živjeti.

Posudila novac od rodbine

U nadi da će joj to spasiti supruga, Ljubica je otišla kod rodbine posuditi novac. Kirurgu je, u društvu rođakinje, novac odnijela prije operacije srca, i to u njegov ured na Odjelu kardiokirurgije na Firulama KBC-a Split, kaže.

"Kad nam je svu priču ispričao koliko je to kritično, ja sam izvadila koverat iz torbe i stavila pored njega na stol. On je šutio i priču je okrenuo na drugu stranu. Onda je rekao: 'Ja ću ovako, nema problema.' Rekao je da će sniziti tjelesnu temperaturu organizma da bi zaustavio krvotok, zaustavit će mu venu tu u preponama, otvorit će ga, sanirat će to, i to je to", ispričala je Ljubica za Provjereno.

Tri tjedna nakon tražene žurne operacije (op.a. koja u tom trenutku još nije bila izvršena) Ljubica u sobi pronalazi Ivicu u kritičnom stanju i diže uzbunu na Križinama. Voze ga na Odjel intenzivne njege, a onda stiže doktorov poziv – pacijenta će napokon prebaciti na Firule.

No kardiokirurg operaciju i dalje odgađa, a Ljubica mu obećava i novu nagradu.

Nakon početnih 1000, sada mu nosi novih 2000 eura.

Snimile razgovor s liječnikom

Svjesna da je time i ona prekršila zakon, Ljubica kaže: "Ali ja sam išla spašavati život. Nekoga koga neizmjerno volimo, tko je nama značio život! Pa šta biste vi dali za tako nešto? Zar vi to ne biste napravili ako vas se stvarno upozorilo da drugačije nema spasa?" 

Unatoč svemu, Ivičin život nije spašen.

Duboko tužne, potresene, ljute i razočarane, Ljubica i rođakinja sutradan odlaze u doktorov ured tražiti novac natrag, a ovoga puta i snimaju razgovor.

Cijelu priču pogledajte večeras nakon serije 'Na granici' u emisiji 'Provjereno' od 22:30 na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene