Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIJE ZA LJUDSKU PREHRANU

U studenom smo jeli belgijsku svinjetinu, sad se doznalo da je bila puna antibiotika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U belgijskoj svinjetini, koja je u Hrvatskoj prodavana u studenom, pronađena povećana količina antibiotika zbog čega se meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi.

Hrvatska agencija za hranu obavijestila je javnost da je rezultatom samokontrole belgijskog proizvođača svinja utvrđena povećana količina antibiotika sulfadiazin u svinjetini, zbog čega se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi

Meso je u Hrvatskoj distribuirala MM Mesna industrija iz Gornjeg Prekrižja, koja je, odmah po obavijesti 6. prosinca, pokrenula opoziv od potrošača. 

Meso se na hrvatskom tržištu distribuiralo od 11. studenog, pa ga više ni nema na tržištu, ali iz MM Mesne industrije poručuju kupcima koji su možda zamrznuli to meso da ga vrate na mjesto kupnje uz predočenje računa. 

Iz MM Mesne industrije poručuju da u vlastitom sustavu samokontrole obavljaju analizu ulaznih pošiljaka dobavljača na teške metale, antibiotike i mikrobiološke parametre pa tako i od dobavljača Noordvlees Van Gool iz Belgije te da su svi nalazi dosad bili sukladni. 

Od tog su dobavljača tražene sve analize koje sami provode, te je iz dostavljenih analiza vidljivo da su u studenom svi nalazi bili zadovoljavajući. 

Spomenuto meso obrađeno je 7. studenog u belgijskoj tvornici, 9. studenog je stiglo u Hrvatsku, a 11. studenog je distribuirano na hrvatsko tržište. Hitnu obavijest o prekomjernom prisustvu sulfadiazina, antibiotika koji se koristi u liječenju svinja na farmama, dobili su 6. prosinca putem međunarodnog sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASSF). 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene