Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće biti na izricanju presude

Zdravko Mamić iz Međugorja za Dnevnik Nove TV: ''Nisam u bijegu, očekujem oslobađajuću presudu''

Zdravko Mamić (Dnevnik.hr)
Zdravko Mamić (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija Zdravko Mamić (Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Dnevnik.hr) +0 Marina Bešić Đukarić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Zdravko Mamić javio se za Dnevnik Nove TV iz Međugorja. Tvrdi da nije u bijegu već da u srijedu očekuje oslobađajuću presudu, te da neće biti na izricanju. I dalje tvrdi da nije kriv.

''Nalazim se, upravo sam ovog trenutka krenuo na Brdo ukazanja u Međugorju. To znači da se neću pojaviti na izricanju presude u Osijeku.

Pročitajte i ovo Kazna za parkiranje Pula 15 eura Bizaran slučaj u Puli: Županijski tužitelj pod istragom zbog kazne za parkiranje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske - 2 Zlouporaba položaja i ovlasti USKOK pokrenuo istragu protiv zamjenice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu

A što očekujete od presude?

Očekujem da budem oslobođen jer je tijekom postupka nepobitno utvrđeno da ono što se stavlja ne teret i meni i mojim drugim prijateljima jednostavno nije dokazano, odnosno upravo je suprotno dokazano da smo čisti.

Iz više krugova smo danas dobili informaciju da ste vi u bijegu, da se nalazite van hrvatskih granica. Jeste li vi u bijegu?

Pa naravno da je ovo moj privremeni odlazak u Međugorje, ne razumijem od čega bi ja bježao.

Vraćate li se u Hrvatsku i kada?

Pa kad budem htio, kada budem imao vremena, kad mi budu obaveze dozvoljavale'', tako je izgledao telefonski razgovor reporterke Dnevnika Nove TV Ivane Pezo Moskaljov sa Zdravkom Mamićem.

Podsjetimo, Zdravko Mamić optužio je u ponedjeljak bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok za pritisak na sud kako bi donio osuđujuću presudu.

Mamić: Večer sam odlučio provesti u miru

Mamić je u utorak navečer objavio status na Facebooku te dvije fotografije. Status premosimo u cijelosti:

''Dragi moji, u iščekivanju objave presude u procesu koji se vodi protiv mene i mojih suradnika ovu sam večer odlučio provesti u miru i promišljanju na meni najljepšem mjestu - Brdu ukazanja u Međugorju. U posljednja 24 sata moje objave je vidjelo više od 1 100 000 korisnika, primio sam 3857 poruka podrške na Facebooku, te mnoštvo poziva, blagoslova i privatnih poruka na koje ne stignem sve odgovoriti, ali vam se na svakoj iskreno zahvaljujem. Želim da znate da mi je vaša podrška snaga, te da vas neću iznevjeriti, a isto očekujem i od hrvatskog pravosuđa koja sutra mora donijeti jedinu moguću ispravnu odluku - oslobađajuću presudu!''

Zdravko Mamić (Dnevnik.hr) Zdravko Mamić (Dnevnik.hr)

Suđenje u Osijeku na kojem se u srijedu očekuje presuda za Dnevnik Nove TV prati Marina Bešić Đukarić.

''Ono što Mamića sutra očekuje jest nekoliko mogućih scenarija.Jedan od njih je kazna zatvora iznad pet godina, u tom slučaju Zdravko Mamić bi, ako bude nazočan, odmah bio prepraćen u zatvor. Ukoliko ne bi bio na izricanju presude sud bi mu poslao obavijest, a ako bi se na nju oglušio, uslijedila bi tjeralica. Ako bi izrečena kazna zatvora bila manja od 5 godina, Zdravko Mamić na slobodi bi čekao njezinu pravomoćnost, a ako bi bio oslobođen, iz sudnice bi, naravno, izašao kao slobodan čovjek.

No ne treba zaboraviti da bez obzira na vrstu presude postoji i Vrhovni sud kao viša instanca kojemu će se nezadovoljna strana nedvojbeno žaliti i tek nakon odluke Vrhovnog suda presuda će biti pravomoćna.

Najveća kazna koju Zdravko Mamić može dobiti jest zatvor od 15 godina, naime, u ovom postupku spominje ga se u dvije točke optužnice, a kako je za svako od tih djela propisana kazna do 10 godina zatvora, objedinjena ne može prelaziti iznad 15'', objasnila je Bešić-Đukarić.
 

Mamić je na konferenciji za medije, između ostalog, rekao kako je u sandučiću pronašao zanimljive dokumente te poručio kako je u posjedu transkripta poruka s mobitela bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

"On vodi privatni rat protiv mene, on i Tamara Laptoš", poručio je u ponedjeljak navečer Mamić koji je dodao da su on i njegov odvjetnik Veljko Miljević o svemu htjeli obavijestiti i novog državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Čitajući sadržaj razgovora, Mamić tvrdi da je Cvitan navodno sucu rekao: "Idite za osuđujućom presudom", pa na odgovor "S kojim obrazloženjem?" rekao: "Da su dokazi nepobitni", a potom na tvrdnju suca kako su svi dokazi na temelju indicija, te da bi takva presuda pala na višim instancama, ustvrdio kako su "više instance naš problem". Mamić je poručio kako je tu riječ o otvorenom reketu, u kojemu je navodno sudjelovala i današnja v.d. ravnateljica Uskoka Tamara Laptoš.

Kako je Dnevnik Nove TV neslužbeno doznao, nadležno Državno odvjetništvo tražit će od policije da se provedu izvidi i obave razgovori kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda Zdravka Mamića te odbacuju optužbe o pritiscima tužiteljstva na sud.

Provest će se izvidi i razgovori kako bi se provjerila vjerodostojnost navoda Zdravka Mamića, a prema neslužbenim saznanjima, ovisno o onome što pokaže istraga donijet će se odluka hoće li Mamić snositi posljedice.

Mamiću se na na Županijskom sudu u Osijeku zajedno s njegovim bratom Zoranom i bivšim direktorom kluba Damirom Vrbanovićem te poreznikom Milanom Pernarom sudi pod optužbom za izvlačenje oko 116 milijuna kuna iz kluba te štetu proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Izricanje presude zakazano je u srijedu u podne. Prijeti mu kazna od 15 godina zatvora. Mamićevo ime spominje se u dvije točke optužnice, za svako to djelo propisana je zatvorska kazna do 10 godina, ali jedinstvena kazna ne može prelaziti 15. Osude li ga nepravomoćno na pet ili više godina zatvora, Mamić bi trebao odmah biti odveden u osječki zatvor. Budući da se nalazi u Međugorju i da ne planira doći na izricanje presude to očito neće biti moguće izvesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene