Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kulturni turizam

Turistima možemo ponuditi i mnogobrojne znamenitosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turisti sve više osim sunca i mora traže i dodatne sadržaje, a naša zemlja obiluje znamenitostima, spomenicima nulte kategorije i pod zaštitom UNESCO-a. Prilika je to u kojoj je spoj kulturne baštine i tržišta dobitna kombinacija.

Sagrađena u 6. stoljeću, Eufrazijana je jedan od najvrijednijih spomenika kulture. Od 1997. i pod okriljem UNESCO-a. Na godinu privuče i nekoliko desetaka tisuća turista.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Hrvatska na sajmu - 1 svečano otvorenje Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u Zurichu: "Pokušati ćemo ih uvjeriti da je Hrvatska još bliža nego što je bila"

'Jedan od glavnih razloga mog dolaska upravo je kulturna baština, uživam u znamenitostima', rekao je Paul iz Nizozemske. 'Predivna je i jako stara, bez riječi sam', rekao je Sergej iz Rusije.

No nije usamljeni slučaj. Društvo joj pravi još pet znamenitosti pod zajedničkim nazivnikom Svjetska kulturna baština. Među njima i atraktivne dubrovačke zidine. Tu je i dvadesetak nematerijalnih dobara i jedno prirodno - Plitvice.

Kako ističu stručnjaci, velik je potencijal pri bogaćenju turističkih sadržaja, produljenja sezone visoke posjećenosti, ali i stvaranja kvalitetnog imidža destinacija.

'Visoka razina prezentacija hrvatskih kulturnih institucija, cijeli niz atrakcija jedan je vrlo značajan razlog dolaska turista u Hrvatsku', kaže Vesna Jurić Bulatović, pomoćnica ministrice kulture.

Kroz razne oblike ponude, Istra se promocijom kulture trudi privući goste punih 15 godina. Zovu je 'muzejem na otvorenom'. A svrstava se u regiju visokih prosperiteta.

'Sljedećih godina ćemo raditi na pripremanju svih pretpostavki da Istra 2019. ili 2020. Bude prijestolnica kulture', rekao je Denis Ivošević, direktor TZIŽ.

A to bi trebalo proći glatko. Pedesetak kulturno povijesnih znamenitosti i atrakcija središnje Istre i bližih otoka svakako su veliki plus za mjesto broj jedan.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene