Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj i generali položili vijence

Tuđman: HDZ zbog 'detuđmanizacije' stranke gubi potporu i glasove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu 89. godišnjice rođenja dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i utemeljitelja HDZ-a, danas su članovi obitelji i hrvatski generali položili vijence i zapalili svijeće na njegov grob na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Vijence je položilo i izlaslanstvo Hrvatskog istinskog preporoda i Hrvatskog informativnog centra na čelu s Antom Beljom. Izaslanstvo generala predvodio je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora general bojnik Marinko Krešić, a u izaslanstvu su bili i general Ljubo Ćesić - Rojs te počasni članovi zbora Marijan Bišćan i Stjepan Hanžić.

General Krešić novinarima je izjavio da su položili vijenac na grob dr. Tuđmana, i da to čine svake godine jer im je to ponos radi Domovine. 'Nesretni smo što je hrvatski narod raslojen i što nije u zajedništvu da se pokloni prvom hrvatskom predsjedniku', rekao je.

Pročitajte i ovo Spomenik Franje Tuđmana (Foto: Dnevnik.hr) Jasan stav Treba li svaki grad dobiti spomenik ili ulicu Franje Tuđmana? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Andrej Plenković Dan Hrvatskog sabora Plenković se prisjetio Tuđmana: ''Hrvatsku treba razvijati na dobrobit svih građana''

Sin prvog hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman nakon polaganja vijenaca, na novinarsko pitanje kako komentira to što 'premijerka Jadranka Kosor u posljednje vrijeme često spominje njegova oca' i misli li da postoji 'neko približavanje', istaknuo je da se tu radi o političkim, a ne obiteljskim odnosima. 'Znamo kad je Sanader preuzeo HDZ da je poruka bila da to više nije Tuđmanov HDZ nego je Sanaderov HDZ. Očigledno s takvom politikom i s drugim potezima HDZ je od tada gubio sve više glasova i potpore', rekao je Tuđman. Dodao je da je u osnovi pitanja, kad se postavlja pitanje o odnosu HDZ-a prema prvom predsjedniku Tuđmanu, zapravo pitanje kakvu Hrvatsku želimo, odnosno kakvu Hrvatsku u Europskoj uniji želimo.

Podsjetio je da je 30. svibnja 1990. godine u okviru deset zadaća koje je predsjednik iznio tada za stvaranje samostalne hrvatske države četvrta točka bila europeizacija Hrvatske i uključivanje Hrvatske u ondašnju Europsku zajednicu, ali na načelu da to bude zajednica suverenih država. 'Očigledno sve politike od 2000. godine na ovamo su se toga načela odrekle, da su rekle nema alternative ulasku u Europsku uniju. Samo sloboda nema alternative, a sukobi unutar Europske unije o tome kako ta Europska unija treba izgledati, stalno su prisutni', rekao je Miroslav Tuđman. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene