Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRPIMIR GOLUŽA ZA DNEVNIK NOVE TV

Čelni čovjek hrvatskih liječnika: "Ovo je apsurdno, ne možemo pregovarati o vlastitim radnim pravima"

Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (Foto: Dnevnik.hr)
Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Gotovo sve hrvatske bolnice bore se s nedostatkom liječnika. Najgore je u manjim bolnicama, posebice u Slavoniji i Dubrovniku. Ministar zdravstva nikako da poduzme konkretne mjere. Liječnika nedostaje, a mnogo ih razmišlja o odlasku u inozemstvo.

U hrvatskim bolnicama nedostaje gotovo 4.000 liječnika, pa ne čudi što postojeći rade prekovremeno. To pokazuju i posljednji podaci.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio''

"Da je na razini zdravstvenog sustava RH odrađeno je preko 2,5 milijuna prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara. Trenutno naš sustav opstaje na prekovremenim satima", kaže Ada Barić Grgurević, HUBOL.

Pravi primjer za to je KBC Osijek čije medicinsko osoblje ima gomilu prekovremenih sati.

"U 12. mjesecu smo ostvarili 26.575 prekovremenih sati. Tako kad se to podijeli na medicinsko osoblje, u prijevodu, svaki liječnik obavi do 60 prekovremenih sati. U godini dana vi dobra 2,5 mjeseca provedete u bolnici van svog kruga obitelji i svojih slobodnih aktivnosti", kaže Dalibor Divković, KBC Osijek.

U bolnici rade 543 liječnika. I dalje nedovoljno da bi svi odjeli normalno funkcionirali.

"Što je bolnica manja, problem je veći"

"Problema trenutno imamo na vaskularnoj kirurgiji, gdje imamo 5 specijalista i jednog specijalizanta. I kada vam se dogodi situacija da dva liječnika odlaze na bolovanje zbog zdravstvenih tegoba, mi moramo s drugih odjela doći u ispomoć", tvrdi Divković.

Što je bolnica manja, to je problem veći.

"Slavonija nam je nešto što nam uvijek skače u oči, zbog toga što određene bolnice u Slavoniji imaju odjele na kojima rade 1 do 2 liječnika. U Lici također stanje nije bajno. U Dalmaciji - veliki problemi od Rijeke pa do Dubrovnika", poručuje Barić Grgurević.

Zbog čega u ispomoć dolaze liječnici iz drugih bolnica. I dok Ministarstvo zdravstva još nije donijelo konkretne mjere kako zadržati liječnike i pružiti im bolje uvjete, Hrvatska liječnička komora uzela je stvar u svoje ruke. Pokrenula je projekt Partnerstvo za zdravlje.

"Stanovi će se graditi na ovoj lokaciji za liječnike pod jednom subvencioniranom cijenom i to će biti za članove Komore. Do negdje početka ljeta očekujemo da bi radovi mogli početi na ovoj lokaciji. Planirane su dvije zgrade", kaže Vedran Zubčić, Povjerenstvo HLK Osječko-baranjske županije.

Dodaje kako se na ovaj način brinu za svoje kolege. Koji su ionako diskriminirani, što pokazuje i jučerašnji početak pregovora za nove kolektivne ugovore u kojima nema predstavnika liječnika.

HLK: "Ne možemo pregovarati o vlastitim radnim pravima"

Manjak liječnika u Dnevniku Nove TV komentirao je predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Trpimir Goluža.

„Nažalost, na štetu liječnika krše se zakon o radu i kolektivni ugovori te direktiva EK o radnom vremenu. Krivo nam se obračunavaju prekovremeni sati i godišnji odmori, a sada je sve to kulminiralo činjenicom da su liječnici izbačeni iz kolektivnog pregovaranja o vlastitim radnim pravima s Vladom. Sada naša radna prava određuju predstavnici sindikata medicinskih sestara, tehničara, portira i drugih nezdravstvenih djelatnika u sektoru zdravstva“, kaže Goluža.

Predsjednik HLK kazao je kako je sindikat danas izašao s upozorenjem svojim članovima da više ne rade prekovremeno.

„Ako bi se to dogodilo, zdravstvena usluga građanima bi postala manje dostupna i manje kvalitetna“, kazao je Goluža i dodao da bi se liste čekanja produžile.

Naglasio je kako hrvatskom zdravstvenom sustavu treba snažna promjena da bi bio učinkovit i održiv.

Kazao je kako je o problemima liječnika uz ministra Kujundžića upoznati i premijer te ministri financija, rada i pravosuđa, no nažalost ne vide se rezultati.

Goluža je poručio kako će svaki ministar zdravstva imati njegovu podršku dok je on na čelu HLK.

„Mi smo sad u apsurdnoj situaciji da ne možemo pregovarati o vlastitim radnim pravima, a da apsurd bude veći takvo zakonsko rješenje donio je naš kolega, liječnik, Mirando Mrsić dok je bio ministar rada“, kazao je Goluža.

Osvrnuo se i na slučaj ortopeda iz KB Dubrava koji je dobio otkaz nakon što je Provjereno objavilo ispovijesti njegovih pacijenata koje ga optužuju za verbalno zlostavljanje i vrijeđanje.

„Pokrenuta je procedura, ne bih se vezao terminima. Taj predmet je sad na Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju koji će prosuditi je li tu bilo kršenja kodeksa medicinske etike. Ako utvrde da je kršenja bilo proslijedit će ga Časnom sudu HLK koji je neovisno tijelo i ne bih prejudicirao što će oni odlučiti“, kazao je Goluža.

Na pitanje pokreće li se sada istraga opet ispočetka odgovorio je kako HLK mora razgovarati s potencijalnim svjedocima, okrivljenikom i vidjeti što je najbolje napraviti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene