Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Financijska izvješća stranaka

Troškovi kampanja: Doznajte tko su rekorderi u potrošnji novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranke su predale finalna financijska izvješća Državnom izbornom povjerenstvu.

Rekorder je očekivano HDZ, najviše su potrošili, ali to im nije popravilo rezultat. Laburisti i pravaši dokaz su da se i uz skromnu kampanju može uspjeti. Od ovih izbora koristi je imao i državni proračun jer je u njega uplaćeno oko 200.000 kuna koje su stranke primile na račun donacija više od zakonske granice. Mi smo izračunali koliko je koju stranku stajao pojedini zastupnik.

Pročitajte i ovo Glasanje na izborima Objavio DIP Kandidati za EP nikad stariji, mlađih nema niti 10 posto Marko Milanović Litre - 1 Odgovorio mu DIP Milanović Litre prijeti prijavom: "Glasao sam za sebe, ali na biračkom mjestu nemam niti jedan glas"

U svakog zastupnika vladajuće koalicije uloženo je 112 tisuća kuna. U kampanji je potrošio najviše SDP, oko pet i pol milijuna kuna, HNS nešto više od dva i pol milijuna, IDS oko 600 tisuća, a HSU tek 319. Manje od devet milijuna kuna koštala je kampanja pobjedničke koalicije.

>> HDZ-ova kampanja koštala 15,5 milijuna kuna

Najviše novca potrošio je u kampanji HDZ. Uložili su oko 15 i pol milijuna kuna, što će reći, svaki zastupnik im košta 351 tisuću kuna. 'U cijelosti smo financiranje kampanje riješili sa sredstvima koja smo dobili na račun kredita', rekao je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić. Najskuplji je mandat onaj HSS-a dobili ejdnog zastupnika a potrošili više od 4 i pol milijuna kuna.

Trošak pranja vozila, cestarine i parkiranja, ali i donacije od minimalno deset kuna prijavili su laburisti. Kampanja ih je stajala oko 880 tisuća što znači da su po zastupniku uložili oko 146 tisuća kuna. 'Uplate od 10, 15, 30 ili 50 kuna su nas ohrabrivale jer to su davali ljudi koji nisu više imali, a željeli su da uspijemo', rekao je Dragutin Lesar.

'Detaljna izvješća jamče veću transparentnost'

Sva izvješća idu na kontrolu u Državno izborno povjerenstvo. 'Utvrdili smo neke nepravilnosti koje smo uputili i prema DORH-u, provjeravali smo, uputili smo, poduzeli smo i to ćemo napraviti i s ovim izvješćima', rekla je Zdravka Čufar Šarić, potpredsjednica DIP-a. Kazne za nepravilnosti ili lažiranja kreću se od 50 do 500 tisuća kuna.

'Ukoliko su izvješća detaljna ona jamče veću transparentnost, no treba ta izvješća usporediti sa stvarnim troškovima', rekla je Vanja Škorić iz GONG-a. Izvješćima koja nisu tipizirana GONG ima zamjerku i najavljuju svoju računicu već idući tjedan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene