Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAD CIVILNIM STANOVNIŠTVOM

ZAPOVJEDNICI MILICIJE Trojica Srba optužena za ratni zločin na području Ličkog Osika 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njihovi potčinjeni su uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile, pretežno Hrvate, držali ih kao taoce, tjerali na rad te višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od kolovoza do listopada 1991. godine na području Ličkog Osika, izvijestio je u četvrtak riječki ŽDO.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Spomenik Osmica u VItezu Podignuta optužnica Vrijeđao ubijenu hrvatsku djecu u središnjoj Bosni: Kazao da su škutorske nacionalnosti

Trojica okrivljenih srpskih državljana (1948., 1964. i 1966.) tada su bila na dužnosti zapovjednika, komandira i zamjenika komandira odjela milicije Teritorijalne obrane Ličkog Osika, koji je za vrijeme srpske okupacije preimenovan u Teslingrad, na teritoriju samoproglašene SAO Krajine.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule.

Tereti ih se da su propustili primjenjivati ratne i humanitarne propise međunarodnog prava o sigurnosti civila i ratnih zarobljenika tijekom oružanih sukoba pa su u tom razdoblju njihovi potčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile, pretežno Hrvate, i zatvarali ih. Držali su ih kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku pretvorenim u zatvor, tjerali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

Također, pripadnici srpske Teritorijalne obrane i milicije, čiji identitet nije utvrđen, sredinom listopada 1991. godine su odveli zatočenih 17 civila i ratnih zarobljenika do jama Golubinjača 1 i Golubinjača 2 kod Široke Kule i tu ih ubili iz vatrenog oružja, a tijela im bacili u jame, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ŽDO-a Rijeka.

Tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika su nakon prestanka oružanih sukoba i reintegracije navedenog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske ekshumirana te su žrtve identificirane. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene