Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak posao pred Bandićem

Tribina o planu gospodarenja otpadom: "Ovo je bojazan za cijeli Novi Zagreb, da ne govorim i šire..."

Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Razvrstavanje otpada u Zagrebu i Osijeku (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/2 >>
U Zagrebačkoj vijećnici traje javno izlaganje Strateške studije i Nacrta prijedloga Plana za gospodarenje otpadom grada Zagreba. Izrađivači studije Zagrepčanima će pojasniti hoće li novi centar za gospodaranje otpadom, reciklažna dvorišta i kompostana utjecati na okoliš.

Dvorana je premala, a građani i oporba pripremili su brojna pitanja. Smatraju da nacrt Plana za gospodaranje otpadom nije dobar jer opet predviđa izgradnju megalomanskog centra za smeće u Resniku. Gradilo bi se i u Žitnjaku i Sopnici te na zapadu grada. Nedostaju još tri reciklažna dvorišta, ali i kompostana. Baš kompostana koja bi trebala biti u Brezovici naišla je na najveće negodovanje. Tamošnji mještani strahuju da će zagaditi zrak i prirodne resurse pitke vode. Nakon što su prije tjedan dana izvrjeđali predstavnike grada, za svoj kvart, borit će se i danas.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Biljana Borzan - 1 NUŽNA POMOĆ Banka koja pomaže siromašnima uskoro stiže u Hrvatsku: ''Predstoji nam novo doba''

Ovo je bojazan za cijeli Novi Zagreb, a da ne govorim šire, za Veliku Goricu također, i ne može voda prestati teći samo zato što se netko sjetio jednom odlukom, suprotno direktivama europske unije o proširenju zaštitnih područja, takvo nešto stavi u plan gospodarenja otpadom grada Zagreba i u strategiju za gospodarenje otpadom“, kaže Zdravka Kozić, gradska četvrt Brezovica.

S obzirom na negodovanja, pred zagrebačkim gradonačelnikom težak je posao. U prilog mu ne idu ni podaci Eurostata prema kojima je Zagreb na začelju u Europi. Trenutno razvrstava tek 1 posto otpada, a za 4 godine taj postotak mora biti veći od 50. No Bandić je optimističan. Podijelit će kante i posebne vrećice, a one koji ne odvajaju kazniti s 500 do 10.000 kuna. No taj plan za sad je samo na papiru,a mnogi su skeptični u njegovu provedbu. Ključno je pitanje - kuda će na kraju taj razvrstani otpad s obzirom na to da nitko ne želi smetlišta u svom kvartu.

„Žalosno je da se u svo ovo vrijeme grad Zagreb nije pomaknuo niti koraka na bolje, nego još gore, ne doustaje se od spaljivanja otpada, ovo je nešto što će plaćati svi građani grada Zagreba“, kaže Branka Genzić Horvat, Udruga za zaštitu okoliša Resnik uzor.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene