Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reakcije na poreznu reformu

Trgovci upozoravaju: Povećanje PDV-a moglo bi povećati i cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnja najava Vladine sveobuhvatne porezne reforme i rezova u javnom sektoru izazvala je snažne reakcije.

Nakon što je ministar financija Slavko Linić najavio racionalizaciju zaposlenika u javnom sektoru, iz sindikata su poručili da bi to moglo izazvati njihovu burnu reakciju. Poduzetnici pak pozdravljaju smanjenje troškova kroz niže doprinose na plaće, no trgovci upozoravaju da bi povećanje opće stope PDV-a moglo izazvati i malo veće cijene, iako ne odmah.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

>> Počinje porezna reforma: Što nas čeka 2012.?

'Neće se povećati odmah isti dan jer trgovina je fleksibilna i za razne kategorije proizvoda se mijenjaju sa vremenom cijene, ali utjecaja na povećanje cijene bi moglo imati. Ako trgovci odluče smanjiti svoju maržu za određeni postotak onda cijena teoretski može ostati, ali mi smo na slobodnom tržištu i to će odlučiti trgovci sami', rekao je Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete.

Iako Vlada najavila međustope koje će štititi najugroženije slojeve sindikati ipak smatraju da podizanje PDV-a nije fer prema onima koji imaju manje. 'Oni sa višim primanjima će to sigurno lakše podnjeti nego oni sa nižim primanjima, dakle svako povećanje cijena uvijek se lomi na onima sa najnižim primanjima', rekao je Krešimir Sever.

A moguća racionalizacija zaposlenika u javnom sektoru od sindikata bi mogla, kaže Sever, izazvati njihovu burnu reakaciju. 'Kod njih postoji jedan nakupljeni bijes i ako se nastavi u tom smjeru onda će kod njih reakcija biti jednako burna kao što je bila i na drugim stranama', dodao je Sever.

Milanovićeva Vlada očekuje da će njene reforme pokrenuti gospodarstvo i u idućoj godini donjeti pozitivan rast BDP-a . Kada prođe nova 2012. znat ćemo jesu li uspjeli.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene