Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preslagivanje ladica

Trgli se centri za socijalnu skrb, pokrenuto tri puta više postupaka za posvajanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo dva mjeseca nakon što je ministrica Milanka Opačić centrima za socijalnu skrb dala naputak da iz ladica izvuku sve slučajeve posvajanja i provjere zašto postupci toliko dugo traju, stižu novi podaci.

Centri su se očito trgnuli jer prije dva mjeseca bilo je otvoreno 9 postupaka posvajanja, a danas ih je čak 30. Više od 600 posvojitelja u Hrvatskoj čeka na dijete kojem žele pružiti dom. Ta se djeca javno ne mogu boriti za svoju sretniju budućnost.

Pročitajte i ovo Provjereno: sustav je ogoljen - 5 Priča provjerenog ''Ne znam hoću li ikad plakati kao tada'': Potresna ispovijest Mihaele o agoniji koju je prolazila kao dijete Tatjana Katkić Stanić Preminulo dijete Tragedija na istoku Hrvatske mogla je biti spriječena? ''Nije se čekalo dvije godine''

>> Obiteljska drama: Sin doživio šok, ovrha odgođena!

Doručak im serviraju tete i medicinske sestre. Oni su njihova obitelj. To su djeca bez roditelja smještena u hravtske domove. 'Osobno smatram da za svako naše dijete postoji idealna obitelj ali na žalost mi ne možemo uvijek doći do njih', kaže Jelica Belošević, ravnateljica Doma u Nazorovoj.

30 postupaka posvajanja

Kod udomitelj i u domovima u Hrvatskoj smješteno je 540 djce. Nemaju svi uvjete za posvajanje. 'Oni nisu dosje koji imamo u nekom sustavu nego je stvarno riječ o malim životima za koje je važno da što prije reagiramo', kaže Milanka Opačić, ministrica socijalne politike i mladih.

Pokrenuto je 147 postupaka koji bi trebali omogućiti posvojenje. Vodi se čak 30 postupaka samog posvojenja. 'Imam jedno 60-ero djece koji imaju pravno sve spremno za posvoijenje, a traže se posvajatelji očito se radi o višebrojnim obiteljima ili nekim drugim poteškočama', naglašava Opačić.

Roditelji se teško odlučuju

Braća i sestre teže nalaze zajedničkog posvojitelja. A izgledi djece s posebnim potrebama još su manji. 'Vrlo malo djece koja imaju poteškoće u razvoju naši roditelji se teško na to odlučuju ali stranci posvaju', kaže Belošević.

No za talijane i skandinavce to nije problem. Sa svakim djetetom u domu intenzivno se radi.

Za svako dijete bez roditelja dan proveden u domu dug je kao godina. Što dulje u njemu ostanu, izgledi za posvojenje su manji. Najveći su problem postupci oduzimanja roditeljstva. Centri za socijalnu skrb dugo ih ne pokreču, a kada i pokrenu na sudovima se zna izgubiti i do dvije godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene