Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Znam za sve legalne transfere'

Josipović: Hrvatska je prodala oružje Jordanu, a ne Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović potvrdio je danas kako je znao za izvoz više od 200 tona hrvatskog oružja u Jordan 2012.

Predsjednik Ivo Josipović ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje Siriji, no da ona ne može kontrolirati gdje je dalje to oružje završilo. "Znam za sve legalne transfere oružja ili bilo čega što se tiče oružanih snaga", rekao je Josipović komentirajući novinarima UN-ove podatke o međunarodnoj trgovini prema kojima je Hrvatska Jordanu u prosincu 2012. prodala 233.185 kilograma oružja u vrijednosti 6.499.832 američka dolara.

Ponovio je da Hrvatska nije izvozila oružje u Siriju. "Što treće zemlje ili zemlje u koje mi ili neki drugi izvoze oružje dalje čine s tim, to na žalost ne možemo kontrolirati", odgovorio je predsjednik Josipović na pitanje može li tvrditi da je to oružje ostalo u Jordanu i da nije otišlo sirijskim pobunjenicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

Predsjednik Ivo Josipović komentirao je danas situaciju s offshore kompanijama. Naime, među tisućama imena sa svjetske liste utajivača poreza, čije su razotkrivanje počeli najugledniji mediji, ima i Hrvata. 'Svaka off shore kompanija nije sama po sebi kriminal, ali kada se dobiju ti popisi, sasvim sigurno će Porezna uprava i druga nadležna tijela provjeriti je li riječ o nekoj nelegalnoj raboti', izjavio je predsjednik Ivo Josipović na upit novinara o offshore kompanijama u zemljama poput Lihtenštajna, Bahama, Cipra ili Britanskih djevičanskih otoka.

>> Znate li kako se 'izvlači' novac preko offshore kompanija?

Komentirajući za sutra najavljen prosvjed protiv ćirilice u Vukovaru na zagrebačkom Trgu bana Jelačića Josipović je rekao kako očekuje da bude u granicama zakona.

Novinarima je potvrdio i kako se oko svojih mjera za izlazak građana iz dužničke krize za pomoć konzultirao s pojedinim ministrima u vladi. Dodao je međutim kako njegovi prijedlozi nisu nikakva direktiva vladi. "Vlada je upravo povukla jedan zanimljiv potez vezan za otpis kamata, a Hrvatska je socijalna država te ja potičem vladu da to i u praksi ostvari", rekao je predsjednik Josipović, nakon što je u svom uredu primio građane na kavu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene