Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepotizam

Treba li za posao u Krapinsko-zagorskoj županiji - veza?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U problemima je SDP-ova krapinsko-zagorska županica Sonja Borovčak. HDZ je optužuje da je u svom mandatu od nekoliko mjeseci uspjela zaposliti brata, šogora i nećaka.

Treba li za posao ravnatelja u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije rodbinska veza? Tamošnji HDZ ozbiljno optužuje SDP-ovu županicu da je na to mjesto zaposlila nećaka. A on pak, za svog pomoćnika odabrao njezina brata.

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Žarko Tušek i Andrija Jarak - 4 Gost Dnevnika Nove TV HDZ-ov Žarko Tušek o aktualnoj aferi: "HDZ na svakoj razini odbacuje bilo kakvu stranačku i političku odgovornost"

'U županiji je javna tajna da gospođa županica inzistira na kadroviranju u sustavu zdravstva, ona iz tog sustava dolazi i tu ima utjecaj. To je nešto što svi znamo', kaže Žarko Tušek, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije.

Obiteljska veza, tvrde, bila je presudna i u Centru za socijalnu skrb u Zaboku. Ustanovu, inače, vodi njezina šogorica. Da je za posao najbližima osobno lobirala, prozvana županica negira. 'S indignacijom odbijam da sam bilo koga zaposlila i teško mi je zbog mojih članova obitelji, koji se uopće ne bave politikom', kaže Sonja Borovčak, županica Krapinsko-zagorske županije.

>> Svaki treći Hrvat s diplomom živi u inozemstvu!

'Radi se o klasičnom obliku političkog nepotizma, koji je jednostavno nedopustiv. Da su to i najstručniji ljudi, u vremenu dok ona obnaša dužnost župana to se ne radi', kaže Tušek.

HDZ neće tužiti. Za karijerni uspjeh članova obitelji bile su presudne godine radnog staža, znanje i iskustvo, uvjerava politička protivnica. 'Zaista im nisam trebala pomagati, naši putevi se nisu ni susretali', kaže.

Bez obzira na to je li ona uistinu sve režirala politolozi smatraju da ovakva kadroviranja opterećuju
hrvatsko društvo. 'Nema veze sa stranačkom pripadnošću. Potpuno je obrnuto nego na zapadu. Tamo je dvojbeno zašto vaš sin, nećakinja, nećak radi ovaj ili onaj posao i vi ste u neugodnoj situaciji da to opravdate. Bez obzira koliko bili kvalificirani. A kod nas je stav: vidiš kako je lijepo pomogao rođacima i onda je on ugledan čovjek', kaže profesor Tihomir Cipek, s Fakulteta političkih znanosti.

A rijetki su oni koji za svoje poteze preuzimaju i odgovornost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene