Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako će ih država regulirati?

Basnoslovan iznos! Doznajemo koliko su dugova posljednjih pet godina banke prodale agencijama za naplatu potraživanja

Aktualno Galerija Novac - 1 Novac - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Novac - 2 Galerija 1/2 >>
Kada s plaćom više ne mogu pokrivati troškove života, mnogi građani odluče otići u minuse. Kad ih više ne mogu servisirati, minuse svojih klijenata banka proda agencijama.

Kada voda dođe do grla, građani često odlaze u minuse na računu. Kada banci dođe voda do grla jer netko svoje dugove ne vraća, proda ih u paketu s drugim dugovima.

"Cijena portfelja je u prosjeku više od 50 posto", rekao je Matija Arapović, predsjednik Hrvatske udruge agencija za naplatu, te pojasnio: "Za dug od 1000 kuna damo 500, ali damo isto tako 500 i za one predmete koji su nenaplativi."

Bivši ministar financija Boris Lalovac (SDP) bi zakonom zabranio ovakvu praksu.

"To je pitanje i nacionalne sigurnosti jer se dugovi od 10 do 15 tisuća kuna velikog broja hrvatskih građana mogu naći na tržištu dugova koje nije nikako zakonski regulirano", rekao je.

  Pročitajte i ovo Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Novac za obnovu U Muzeju za umjetnost i obrt zadovoljni produljenjem roka, imaju dvostruki razlog za slavlje: "Spas u zadnji čas"

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna cijepljen je i booster dozom Potpredsjednik Vlade Božinović pozitivan na koronavirus: Ima blage simptome

Ekonomski analitičari tvrde da je to uobičajena praksa, a isto tvrdi i Hrvatska narodna banka. Prema njihovim podacima, nijedna europska zemlja ne brani prodaju dugova.

"Prodaja loših kredita zapravo pomaže dobrim kreditoprimcima da ostvaruju povoljnije uvjete kod banaka", rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny.

Iz Hrvatske udruge banaka uvjeravaju da građanima pokušavaju olakšati otplatu kad god mogu.

"Isključivo u situacijama u kojima nije moguće pronaći kompromisno rješenje ili u kojima banka ne može uspostaviti komunikaciju s klijentom, potraživanja prodaju institucijama koje se bave naplatom potraživanja što je uobičajeno u cijelom svijetu", stoji u odgovoru HUB-a na upit Dnevnika Nove TV.

Kako banke prodaju dug?

Da bi dug prodala, banka ne mora tražiti dozvolu klijenta, već ga samo obavijestiti. Poslije je sve na agenciji.

"Nemamo obavezu, ali pravilo je da mi dodatno obavijestimo dužnika o tome da smo mi novi vjerovnici i između ostalog šaljemo sve podatke o kontaktima koje onda iskorištavaju da postignu s nama novi dogovor", rekao je Arapović.

U posljednjih pet godina prodani su minusi u iznosu od 483 milijuna kuna.

"Mislim da se tu mora naći nekakav model socijalne zaštite za taj dio građana jer, kad netko ne može vratiti ni tekući minus, onda se tu mora pojaviti država", rekao je Lalovac.

  Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza iz minute u minutu Britanci objavili kartu mogućeg napada Rusije na Ukrajinu: "Mogu izvesti invaziju bez upozorenja"

  Pročitajte i ovo Luka Korlaet DOBILI NA VREMENU U Zagrebu olakšanje zbog produljenja roka za obnovu, dogradonačelnik naveo koje će zgrade imati prioritet

Da će država i pojaviti, u rujnu je najavio ministar financija Zdravko Marić.

"Nikako nećemo dozvoliti da se minusi ukidaju, a još manje da se da se s minusima trguje", rekao je ministar 15. rujna 2021. godine.

Iz Ministarstva financija u četvrtak na upite Dnevnika Nove TV nisu odgovorili. Poslovanje agencija za naplatu potraživanja ipak će morati urediti kako bi se poštivala pravila Europske unije, a za to imaju rok od dvije godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene