Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epilog nesreće kod Ivanje Reke

'Tragediju su trebali spriječiti ježevi, a ne živi zid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potjera za kradljivcem vozila hitne pomoći mogla je proći bez nevine žrtve, a tvrde to mnogi prometni stručnjaci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Okolnosti nesreće kod Ivanje Reke Djelatnik hitne pomoći pod istragom policije Slika nije dostupna Ukrao vozilo Hitne i ubio čovjeka Ivanja Reka: Policija vozače stavila u kobnu kolonu

Za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do jučerašnje tragedije na izlasku s autoceste u Ivanjoj Reci zainteresiralo se i Županijsko državno odvjetništvo iz Slavonskog Broda. Osim nesavjesnog rada djelatnika novogradiške hitne pomoći, zanima ih i je li bilo propusta u policijskoj akciji.

>> Djelatnik hitne pomoći pod istragom policije

100-tinjak kilometara potjere za kradljivcem hitne pomoći moglo je proći i bez krvoprolića, smatra bivši načelnik policije Rajko Horvat i pita se zašto potjera nije završila prije naplatnih postaja. 'Popularni uređaji za zaustavljanje ili takozvani ježevi bi sigurno spriječili ovakav događaj odnosno na vrijeme bi zaustavili takvog vozača bez posljedica', smatra Horvat.

'Vozače se nije smijelo dovoditi u opasnost'

Policija se u potjeri odlučila na stvaranje uskog grla ispred naplatnih postaja preusmjeravanjem prometa u jednu traku. Kažu nisu očekivali da će se pijani kradljivac zaletjeti punom brzinom u vozilo ispred sebe. Glasnogovornica PU zagrebačke Aleksandra Ljuba navela je samo kako je policija u datom trenutku učinila sve što je mogla, ali da se tragedija ipak dogodila. Horvat smatra da se drugi vozači ipak nisu smjeli dovoditi u opasnost, pogotovo ne ako bio posljedice mogle biti štetnije od onih čistog policijskog postupanja.

Eventualne propuste provjerava i državno odvjetništvo. Ispituje se i nesavjesnost u radu djelatnika novogradiške hitne pomoći koji su svoje vozilo s ključevima u bravi ostavili bez nadzora. Zaključavanje vozila hitne pomoći nepisano je pravilo, tvrde zagrebački kolege, jer je u njima vrijedna oprema. 'Svaki vozač mora odgovarati jer to znači da odgovarate prema određenom sredstvu za svoj rad, a to sredstvo za rad je nekakva društvena, odnosno državna imovina', zaključila je Slobodanka Keleuva, ravnateljica Ustanove za hitnu medicinsku pomoć Zagreb. Bez obzira na eventualne propuste, suludi postupci kradljivca hitne pomoći, glavni su krivac za krvavo nedjeljno jutro.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene