Obavijesti Video Pretražite Navigacija
To bi bio najgori scenarij

Andrija Jarak iz Tovarnika: Ako izbjeglice krenu poljima, prijeti im opasnost od mina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izbjeglice se uglavnom kreću željezničkim prugama pa se i u Tovarniku može očekivati da će doći upravo tim putem, ili će doći preko polja.

Tovarnik očekuje prvi val izbjeglica, a granice su pojačane policijom i iz drugih županija. Istražili smo zato kako je na istoku Hrvatske. Na graničnom prijelazu Tovarnik za sada uobičajeni putnici, bez izbjeglica. Iz MUP-a poručuju da su ekipe pojačane, a policija je u stalnom kontaktu s kolegama iz Mađarske i Srbije.

'Imamo raspoložive policijske kapacitete, a isto tako smo u fazi ugovaranja određenih civilnih kapaciteta, tako da smo zaista u mogućnosti prihvatiti ili primiti taj prvi udarnički val', kaže načelnik Uprave za granicu Zlatko Sokolar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mađarski premijer o izbjegličkoj krizi 'Europa je trenutno bogata i slaba što je moguća najopasnija kombinacija' Slika nije dostupna Umišljeni strah JASNO I GLASNO - 'NE' Odgovor na pitanje je li on prijetnja Europi

Provjeravat će se svaki identitet, i po potrebi pružiti liječnička pomoć. Balkansku rutu nadziru i mobilne ekipe, te termovizijska kamera s dosegom od 10 kilometara. Izbjeglice se uglavnom kreću željezničkim prugama pa se i u Tovarniku može očekivati da će doći upravo tim putem, ili će doći preko polja. No, tu im prijeti opasnost od mina.

Ostojić: Schengen je ugrožen, no Hrvatska je spremna

Za velik broj izbjeglica, mala općina nema smještajne kapacitete. Prihvatni centar bit će gotov tek potkraj godine.

'Mi nismo u ovom trenutku spremni uopće primiti izbjeglice u samo naselje', kaže donačelnik Općine Tovarnik Jasmin Budinski. Sve prate i mještani, a izbjegličku krizu teško proživljava stomatolog iz Tovarnika, Nizar Shoukry, koji je iz Sirije u Hrvatsku došao kao student.

'Grozno, grozno, jer ovo šta mi vidimo svaki dan na televiziji pokreće emocije, tugu, osobito one žene i djeca...', opisuje Nizar. Hrvatska je, kaže, prekrasna zemlja koja će znati pomoći.

'Hrvati znaju što znači biti izbeglica, znaju što je tuga i da će imati razumijevanja za to', smatra Nazir. Na pomoć udruga i međunarodnih organizacija računa i policija.

Hrvatska kao mogući izlaz

Sudeći po stanju na terenu, Tovarnik bi mogao postati jedan od važnijih izlaza izbjeglicama prema Zapadu. Brojne izbjeglice koje su u Srbiji čekaju u Beogradu, ne žele prema Mađarskoj i znaju da tamo ne mogu proći, a za očekivati je da će krenuti prema Tovarniku. Danas, prateći i policiju i stanje u Srbiji, nismo primijetili veće organizirane grupe izbjeglica, no pazi se posebno na prugu koja spaja Beograd i Zagreb.

Prije dvije noći u blizini je u polju kukuruza uhićeno šest iranskih državljana koji su pokušali ući, dakle, već sada neki pokušavaju doći. Vidjeli smo danas na društvenim mrežama da aktivisti navode Hrvatsku kao jedini mogući izlaz i možda je pitanje dana kad će se izbjeglice zaputiti prema ovom graničnom prijelazu, ali i onima u blizini.

Najgori scenarij je da krenu masovno ulaziti, međutim ovdje ima mina svugdje, i lokalni građani nam kažu da je i njih još uvijek strah otići u nepoznate šume ili polja, i to upozorenje treba shvatiti ozbiljno. Radi se o nekoliko desetaka tisuća ljudi, no za sada je mirno i svi su spremni za nadolazeće događaje. Hrvatska u ovom trenutku može primiti do tri tisuće izbjeglica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene