Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVNA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Tomašević otkrio detalje Adventa i najavio novi dio programa: Nema klizališta, stiže ŽićBo

Otvaranje ponuda za adventske kućice u Zagrebu bit će 22. listopada, a uskoro će biti raspisan natječaj za četvrtog člana Uprave Holdinga, koji će se baviti financijama, najavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na redovitoj konferenciji za medije utorkom u Zagrebu.

Dan ranije zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je javnost obaviještena da je došlo do promjena u Zagrebačkom holdingu, odnosno da su jedva nešto više od 100 dana nakon imenovanja razriješeni članovi Uprave Nikola Vuković i Ante Samodol.

Upitan za udvostručenje plaća direktorima u Holdingu, gradonačelnik je na redovnoj konferenciji za medije rekao da ne želi komentirati detalje: ''Donosili su odluke koje su smatrali da su najbolje, nova Uprava će revidirati odluke, to je na njima, ne na meni, nisam se nikad miješao u to. Radi se na mjerama kako će se povećati prihode, a smanjiti rashode Holdinga, razgovara se s bankama, to će se sve vidjeti u novom planu rada Holdinga i novom proračunu Grada''.

Komentirao je i 189.000 kuna bruto otpremnine za tri mjeseca rada Vukoviću i Samodolu te je kazao da je to potpuno opravdano i podsjetio da su ''prošle otpremnine bile milijunske. To su tri mjesečne plaće, manje nego one u privatnom sektoru''.

O izjavama da je dvojicu bivših članova Uprave sprečavao u radu, kazao je da se ne bi spuštao na tu razinu i poručio: "Ako bude konkretnih optužbi, na njih ću konkretno odgovarati".

Nije htio ni komentirati neslužbene informacije da je od Uprave Holdinga tražio nezakonite odluke, a više rječit nije baš bio niti vezano za navodno povećanje koeficijenata pojedinim direktorima od strane bivše Uprave: ''Došlo je do nekih povećanja koeficijenata, ali ne bih ulazio u detalje oko pojedinačnih slučajeva''.

O poništenju natječaja za glomazni otpad poručio je kako mu je obrazloženje da ga nisu smjeli poništiti nelogično, a što se tiče financija u Holdingu, kazao je: ''Likvidnost je otežana, ali nikada se nije dogodilo da plaće kasne. Vjerujem da će tako i ostati''. Koliko točno iznosi dug Holdinga, rekao je da se i dalje utvrđuje i da bi taj podatak uskoro trebao biti poznat.

Pročitajte i ovo Mislav Bago KOMENTAR MISLAVA BAGE "Tomašević je napravio amatersku pogrešku, ovo će obilježiti početak njegova mandata. Svojim bi biračima trebao reći u čemu je problem"
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KRIZA U METROPOLI Tomašević o smjenama u Zagrebačkom holdingu: "Došlo je do sve teže suradnje, imali smo različite vizije..."

''Državna komisija o kontroli javne nabave (DKOM) je donijela odluku kojom je osporila odluku u javnoj nabavi za glomazni otpad. Tu treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi. Čudno mi je obrazloženje da su Čistoća i Gradska uprava znali da Čistoća može obavljati sama taj posao i da zato nije smjela poništiti odluku o javnoj nabavi. Ne mislim da je greška DKOM-a, možda to i jest problem zakona. Odluka je donesena kakva je, mi smo legalisti i poštivat ćemo je i potpisati okvirni sporazum s ove dvije tvrtke. Međutim, taj okvirni sporazum ne moramo konzumirati. One još moraju ići u nadmetanje pa ćemo vidjeti koja će biti cijena. Sav posao koji se tiče naših priprema da taj posao rade gradska poduzeća ide dalje'', objasnio je Tomašević.

''Stanje duga u Holdingu se i dalje utvrđuje revizijom kako bismo dobili konsolidirani dug na dan 30. lipnja. Ima jako puno transakcija između Grada i Holdinga i ZET-a, htjeli smo to napraviti na transparentan način i prema bankama i prema javnosti, a onda ćemo dati plan kako upravljati time u budućnosti. Da je financijsko stanje teško, nikad nismo skrivali. Bit će mjere za povećanje prihoda i smanjenje rashoda. Nadamo se da će i žičara početi raditi i da će ostvarivati prihode'', kazao je Tomašević.

93 adventske kućice na pet lokacija

Govoreći o natječaju za adventske kućice, Tomašević je istaknuo:  ''Najveća novost je da se kućice više neće dodjeljivati direktno. To je u skladu s odlukom Gradske skupštine. Kućice idu na natječaj putem licitacije.''

Početne cijene su jasno navedene u javnom natječaju i kreću se od 1000 do 30.000 kuna, natječaj će trajati do 18. listopada, a otvaranje ponuda bit će 22. listopada, kazao je Tomašević i dodao: ''Idemo na manji broj kućica, naime, još uvijek nije jasno u kojem smjeru će se razvijati epidemija. Klizališta neće biti jer se ne zna koliko će ga biti moguće koristiti, a troškovi organizacije su visoki.''

Na pet lokacija bit će 93 kućice, a riječ je o Trgu bana Jelačića, Europskom trgu, Bogovićevoj i Gajevoj ulici te Strossmayerovom šetalištu. Koncept je usuglašen na sastanku s Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Parkom Maksimir, Gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture i prirode te Gradskim uredom za gospodarstvo.

Pazili smo i na prohodnost, Zrinjevac i Tomislavov trg će također biti ukrašeni iako neće biti kućica, uključit će se i postojeći ugostitelji svojim terasama u ponudu samog Adventa kroz program ''ŽićBo'', najavio je gradonačelnik.

Traži se novi član Uprave Holdinga. Zagrebu se sprema poskupljenje komunalija? ''Ne mogu isključiti nijednu mogućnost''

Raspisujemo natječaj za novog člana Uprave Holdinga zaduženog za financije, najavio je Tomašević i pozvao sve koji smatraju da zadovoljavaju uvjete.

Odgovarajući na novinarska pitanja, a među njima opet i na ono sprema li se Zagrebu poskupljenje komunalija, Tomašević je odvratio da ne može isključiti nijednu mogućnost: ''Radimo paralelno na proračunu i planu poslovanja i do kraja godine ćemo to znati''.

O zbrinjavanju glomaznog otpada Tomašević je rekao da je drobilica unajmljena, ali da je problem dozvola za drobilicu i zbog toga se još uvijek koriste usluge privatne tvrtke čija cijena je, kako tvrdi, nekoliko puta manja od cijene u javnoj nabavi.

Imenovano Povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje

Imenovano je Povjerenstvo za građanski odgoj i obrazovanje, objavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec: ''Potrebno je pripremiti kurikulum, predložiti sadržaje i način stručnog usavršavanja te pilotiranje i dovesti proces do finalne verzije.''

Članovi i članice Povjerenstva su, između ostalih, Tomislav Reškovac kao predsjednik, Nikola Baketa, Karin Doolan, Tina Đaković, Lucija Topolovec i još četiri nastavnice.

Izmjene Zakona o obnovi su dobre, ali na jednu stvar će trebati jako paziti

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, govoreći o obnovi Zagreba, podsjetio je da je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavilo radnu verziju izmjena dopuna Zakona o obnovi, a u tijeku je skraćeno e-Savjetovanje.

''Gradski uredi su iščitali prijedloge i dopune i kroz e-Savjetovanje će dati objedinjene primjedbe'', kazao je Korlaet, dodavši da prijedlog izmjena smatraju dobrim. Pozdravljaju povisivanje pragova za javnu nabavu na europske pragove kada se to tiče Fonda solidarnosti, ali imaju primjedbe vezano za obnovu privatnih zgrada, gdje je, kako je istaknuo, potrebno jako paziti na mehanizme kontrole.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene