Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šešeljeve provokacije

Nakon spaljivanja hrvatske zastave: Nikolić poslao poruku Grabar Kitarović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je u četvrtak poruku predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojoj najoštrije osuđuje spaljivanje hrvatske zastave u srijedu u Beogradu i naglašava da iza takvih poteza ne stoji država niti bilo koji državni dužnosnik, priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

U poruci se naglašava da je spaljivanje hrvatske zastave čin za svaku osudu i najavljuju zakonske mjere protiv počinitelja, navedeno je u priopćenju iz ureda predsednika Tomislava Nikolića.

Pročitajte i ovo Stevo Pendarovski i Gordana Siljanovska-Davkova Biraju predsjednika Izborni dan u Sjevernoj Makedoniji, jedan kandidat u prednosti Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

U povodu incidenta u srijedu kad je haaški optuženik i vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu, savjetnik predsjednika Srbije za vanjske poslove Ivan Mrkić je, u Nikolićevo ime, uputio svom hrvatskom kolegi Dariju Mihelinu poruku za predsjednici Grabar-Kitarović u kojoj se naglašava gnušanje zbog omalovažavanja državnog simbola Hrvatske.

“Državni vrh Srbije se gnuša svakog omalovažovanja simbola bilo koje države i naroda. Spaljivanje hrvatske zastave je čin za svaku osudu i protiv počinitelja će biti poduzete sve mjere predviđene zakonom. Vjerujem da ćete razumjeti da iza ovakvih incidentnih pojava ne stoji ozbiljna politika bilo koga, a kamoli vodstva Srbije”, navedeno je u priopćenju.

Iz ureda predsjednika Srbije navodi se da srbijanski šef države svoje uvjerenje "potkrepljuje i činjenicama da su se i u Hrvatskoj događali brojni incidenti i ozbiljna kršenja prava" koje Srbije nije niti će ih, kako se navodi, "stavljati u prvi plan naše političke pažnje".

Zastupnik u srbijanskom parlamentu: 'Političari iz Zagreba svađaju hrvatski i srpski narod'

Nikolić poručuje hrvatskoj kolegici da je srbijansko vodstvo "vođeno dokazanom mudrošću da susjedi trebaju učiniti sve da im zajednički život bude bolji, a ne da ga zagorčavaju".

"Zato ćemo i ubuduće sve naše napore usmjeriti ka tom cilju", naglašava Nikolić, uz poruku da očekuje i "uzvratno djelovanje".

Kako je priopćeno, na ovu poruku je iz Zagreba odgovoreno da se Grabar-Kitarović, "srdačno zahvaljuje i raduje suradnji".

Paljenje hrvatske zastave ranije u četvrtak osudili su i zastupnici u srbijanskom parlamentu, a srbijanski premijer Aleksandar Vučić poručio je iz Slovačke, gdje je u službenom posjetu, da Srbija "neće slati iritirajuće poruke nikome u regiji". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene