Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A na burzi 324.000 Hrvata

Šef splitskog škvera traži 4500 radnih dozvola za strance!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok je u Hrvatskoj na burzi 324.000 građana, šef splitskog škvera zatražio je 4500 radnih dozvola za strance.

Gazda splitskog škvera Tomislav Debeljak zatražio je ni više ni manje nego 4500 radnih dozvola za strance. U trenutku dok na burzi posao traži gotovo 324 tisuće radnika ova brojka djeluje potpuno nestvarno. No s obzirom da bi Debeljak za svoj Brodosplit od države iz odobrene kvote mogao dobiti tek petinu ili četvrtinu zatraženih radnih dozvola jasno je kako je stvarna potreba za radnicima mnogo manja kao i da je broj zatraženih radnih dozvola poprilično 'napumpan'.

Pročitajte i ovo Ivan Anušić na potpisivanju ugovora oko Black Hawka - 8 OBALNI OPHODNI BRODOVI Ugovori su potpisani prije deset godina, do sada smo dobili jedan brod. Anušić sada najavljuje nove rokove izgradnje Brodosplit, ilustracija - 5 Donosi Dnevnik Nove TV Debeljak u zadnji čas odblokirao račune Brodosplita: Svi se pitaju otkud mu sredstva

Kako se doznaje iz Brodosplita, škver će zapravo trebati 1500 do 2000 novih radnika od čega najviše elektrozavarivača, brodomontera, brodoljevara i brusača.

Osim 2500 trenutačno zaposlenih radnika, u Brodosplitu bi do konca iduće godine moglo raditi do 4500 radnika. A oni se neće tražiti jedino među stranom radnom snagom već i na domaćem tržištu. Prednost će, kaže glasnogovornik Brodosplita Frenki Laušić, imati oni radnici koji su nakon što je Debeljak preuzeo tvrtku iz škvera morali otići.

>> Debeljak nije ispunio obećanje: Radnik koji je štrajkao glađu nije pušten na posao!

'Tada je otišlo oko 1400 radnika, no uglavnom iz administracije. Možda je među njima 500-ak radnika i oni će zasigurno biti pozvani da se vrate u Brodosplit', kaže Laušić.


Razlog ovako velikoj potražnji za radnom snagom u Brodosplitu su, kaže Laušić, brojni ugovoreni poslovi, ali i oni koji će tek biti sklopljeni.
U trećem kvartalu iduće godine Brodosplit počinje graditi dva velika kontejner broda vrijedna oko 100 milijuna eura, pet jedrenjaka te jedne jahte od 60 metara.

Svi ti brodovi gradit će se za vlastitu flotu te će čekati prvu pravu priliku da se prodaju.

Siguran je posao i gradnje riječnog kruzera, a u planu je i gradnja barži za tržište Južne Amerike na koje Brodosplit ima namjeru uskoro ući.
Osim brodova Brodosplit planira svoje poslovanje proširiti i van brodne industrije. Uskoro bi se, doznajemo, trebala ugovoriti i gradnja kranova na kojima bi u Brodosplitu trebalo raditi oko 400 radnika, a u škveru bi se mogli graditi i silosi, kontejneri,..


Manjak radne snage u Brodosplitu su do sada rješavali angažiranjem kooperanata koji bi potom u škver doveli strane radnike, najčešće iz Bosne i Hercegovine.

Sada se kooperanti planiraju izbjeći što je poprilično jeftinija varijanta i tako platiti samo radnike. A kako doznajemo u Brodosplitu prosječna bruto plaća škverana je oko 8900 kuna.


Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević traženje radnih dozvola za strance nazvao je običnom glupošću te je poručio šefu škvera Debeljaku da se za početak počne držati obveza iz kupoprodajnog ugovora.

A jedna od tih obveza, dodaje, je da dok traje program restrukturiranja tvrtke u svakom trenutku u Brodosplitu bude 2000 zaposlenih. I iako u škveru tvrde da ih ima i više Matijašević tvrdi da to nije točno.

'Priča o 4500 radnih dozvola jednaka je priči koju je Tomislav Debeljak pričao kod preuzimanja škvera, a ta je da vodi pregovore o 40 gradnji. Što se od toga na koncu ostvarilo? Gotovo ništa! Zato neka Debeljak siđe više s oblaka na zemlju', poručio je Matijašević.

Kao primjer navodi i ove nove ugovorene poslove koje u Brodosplitu najavljuju. 'Sve što su nabrojali da su ugovorili realno bi moglo realizirati postojećih 2000 radnika u Brodosplitu. A što se tiče svih tih ugovora koji se tek planiraju sklopiti moj odgovor je pričekajmo malo pa ćemo vidjeti što će od toga uopće biti ', kaže Matijašević.

Što se pak tiče najave iz Brodosplita da će se u tvrtku prvo pozvati bivši radnici Matijašević tu odluku pozdravlja, ali je skeptičan da će do nje uistinu i doći s obzirom da se, kako kaže, puno toga obećavalo, a malo toga napravilo. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene