Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bore im se za život

Obdukcija potvrdila uzrok smrti Talijana, toksikolog za DNEVNIK.hr: "Djeca s broda vjerojatno su cijelu noć udisala otrov, mogla bi imati trajna oštećenja mozga"

Brod na kojem su stradali talijanski turisti (Foto: Dnevnik.hr)
Brod na kojem su stradali talijanski turisti (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Liječnici KBC-a Split na izvanrednoj konferenciji rekli su kako sumnjaju da se šestero ljudi sa broda na Hvaru otrovalo ugljikovim monoksidom. Mediji neslužbeno doznaju da je i obdukcija to pokazala.

Dječak (5) i djevojčica (11) s broda i dalje se u splitskoj bolnici bore za život. 

"Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Najvitalniji organi. Ako je netko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje", rekla je docentica Branka Polić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, obdukcijski nalaz preminulog talijanskog državljanina pokazao je da je preminuo od udisanja ugljikova monoksida.

Očevid na motornom brodu nastavljen je i u srijedu, a u njemu sudjeluju i vještaci Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić" iz Zagreba

Dr. Franjo Plavšić, umirovljeni toksikolog, i prije službenih rezultata također misli da je upravo ugljikov monoksid uzrok trovanja. Kaže da je riječ o vrlo opasnom plinu čiju je prisutnost teško uočiti. Pretpostavlja da su djeca na brodu dugo njemu bila izložena pa zato su posljedice tako strašne. Cijeli intenzivni odjel splitske bolnice od jučer poslijepodne bori se za njihove živote. Neki liječnici vraćali su se s godišnjeg odmora kako bi pomogli kolegama. 

"Još se ne zna od čega je točno muškarac stradao, je li od trovanja ili od udarca glavom. Naime, njemu je prvo pozlilo pa je u kupaonici udario glavom. Svi na brodu su plinu vjerojatno bili izloženi cijelu noć. Zato su djeca i tako burno reagirala, zbog toga su im svi organi zatajali. To je teško trovanje, vjerojatno s dugotrajnim posljedicama. Mozak je tako dugo bio bez kisika da bi, pretpostavljam, djeca nažalost mogla imati trajna oštećenja mozga", objasnio je dr. Franjo Plavšić. 

Objašnjava da hrvatski liječnici imaju iskustva s trovanjem ugljikovim monoksidom, no ovo je bio poseban zadatak. Ne čudi ga prisutnost tolikog medicinskog osoblja. 

"Djeca se nisu budila iz kome, trebalo je odražavati funkcije svih organa, davati terapije i protuotrove koji potiskuju ugljikov monoksid iz krvi", objašnjava Plavšić. 

Treba reagirati na vrijeme

Crvene krvne stanice sadrže hemoglobin koji na sebe veže kisik u plućima, a zatim ga otpušta u tkivima. No još brže od kisika hemoglobin na sebe veže ugljikov monoksid. Ako je mnogo tog plina u zraku, hemoglobin će ga brže nego kisik vezati na sebe i pronijeti ga u stanice. 

Zato, objašnjava Plavšić, treba reagirati na vrijeme.

"Čim se osjeti bilo kakva malakaslost u kupaonici, vrtoglavica ili mučnina, treba odmah izaći van i otvararati prozore", zaključuje toksikolog Plavšić. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene