Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi paket mjera

Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vlada je usvojila novi paket mjera za zaštitu kućanstva gospodarstva od rasta cijena, koji vrijedi od 1. travnja do 30. rujna 2024.

Vlada je u četvrtak usvojila šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura, kojim osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i plina, a nastavlja se i s pomoći umirovljenicima, braniteljima i socijalno ugroženim građanima.

I ovoga puta u paketu mjera našla se naknada za troškove energije za ugrožene kupce energenata, tzv. vaučeri za struju, a za nju će izdvojiti 21 milijun eura. Kako su naveli iz Vlade, 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata ima pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, a mjesečna naknada iznosi 70 eura.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović Nakon raspuštanja Sabora Milanović o parlamentarnim izborima: "Odlučio sam..."

Nadalje, ukupna vrijednost naknade za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga doseže dva milijuna eura. Pritom, 80 eura isplatit će se pružateljima usluge pomoći u kući, 70 eura pružateljima usluge smještaja u udomiteljskoj obitelji, a od 140 do 540 eura, ovisno o broju korisnika, pružateljima usluge smještaja, organiziranog stanovanja i boravka. Pritom, mjerom je obuhvaćeno više od 500 pružatelja usluga i 2500 udomiteljskih obitelji.

Status ugroženog kupca energenta može ostvariti deset različitih kategorija socijalno ugroženih građana. Među njima su korisnici zajamčene minimalne naknade, član kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, korisnik osobne invalidnine kojemu nije osigurana usluga smještaja ili organizirano stanovanje te osoba koja živi u kućanstvu s korisnikom osobne invalidnine. Također, vaučere za struju mogu dobiti i korisnici nacionalne naknade za starije osobe, pravo imaju stariji od 65 godina bez mirovine čiji mjesečni prihod po članu obitelji ne prelazi 300 eura. Pravo ostvaruje i osoba koja živi u kućanstvu s korisnikom nacionalne naknade za starije osobe. Naknadu za ugroženog kupca energenata ostvaruju i korisnici novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje ili koje s njima žive, kao i u slučaju korisnika novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata.

Kako bi ostvarili pravo na naknadu, građani trebaju predati zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb, ovisno o prebivalištu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene