Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo se direktno njih tiče

'Tko će raditi i saginjati se po cesti sa 67 godina!?'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
MMF je Vladi predložio da uvede odlazak u mirovinu sa 67, viši PDV na kruh mlijeko i lijekove te smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru. Evo što kažu oni na koje se odnose ove preporuke.

Dario Šućura za svoju se plaću svaki dan dobro namuči. Saginjanje, rad na otvorenom i težak miris svježih boja njegova su svakodnevnica. Ima 15 godina radnog staža i drži da je prijedlog da se ide u mirovinu sa 67 pretjeran. 'Ma to je previše, pa bit ćemo stari, pa tko će raditi na cesti, nećemo se više moći ni saginjati. Pa normalno, lako je onima u uredima koji sjede, a mi na cesti koji u ovakvim uvjetima radimo, baš i nije jednostvno', rekao je Dario Šućura.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Premijer Andrej Plenković iz minute u minutu Pregovori gotovi do petka? "Elektabilni Bojan" odgovorio Plenkoviću, HDZ raspalio po Raspudiću

Bivša Vlada je ženema podigla odlazak u punu mirovinu na 65 godina ali kroz prijelazno razdoblje do 2030. godine. MMF drži da to razdoblje treba smanjiti i već sada i će nema i muškarcima dignuti granicu umirovljenja na 67.godina.

>> Mrsić: Produženje dobi za odlazak u mirovinu tek u budućnosti

Kada Hrvatska uđe u Europu nulta stopa PDV-a na mlijeko, kruh, lijekove i knjige morat će se ukinuti. Vlada je najavila da će ti proizvoditi dobiti stopu od 5 posto što bi na primjeru kruha značilo poskupljenje od 35 lipa. Ako PDV na kruh bude 10 posto kao što predlaže MMF cijena bi mogla biti i 70 lipa viša. 'Da, to bi bilo puno. Bit će veće cijene a onda i manje posla, rekao je pekar Kujutim Čunaj. MMF državi predlaže da pojača kontrolu nad onim što nazivaju očigledno zloupotreljivanim sustavom invalidskih mirovina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene