Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Rekonstrukcija Vlade

Počela su nagađanja - Tko bi sljedeći mogao 'letjeti' iz Banskih dvora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić nipošto nije posljednji koji je napustio Banske dvore. Prema neslužbenim informacijama, već u srijedu bi se ondje mogle dogoditi nove promjene.

Premijer u Banskim dvorima planira mijenjati najslabije karike. A jedna od njih definitivno je - gospodarstvo. BDP već deseti kvartal u padu. Zemlja nikako da izađe iz recesije, broj nezaposlenih i dalje zabrinjavajući.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković REZULTATI ANKETE Tko će sastaviti Vladu? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović i Andrej Plenković Snimke koje niste vidjeli Specijal Provjerenog: Ovo je povijest odnosa Plenkovića i Milanovića

Poduzetnici se žale na lošu poslovnu klimu. Investicija nema. Stoga će bez potpredsjedničke fotelje čini se ostati Branko Grčić.

'Kad je otišao gospodin Čačić dobio sam nove obveze, velike obveze. Kad je otišao gospodin Mimica dobio sam nove obveze, velike obveze. Sve to skupa je popriličan teret. Tako da svako osvježenje i nova snaga i novi ljudi u vladi u segmentu gospodarstva mogu biti velika pomoć. Ja bih to shvatio kao moje rasterećenje u jednom dijelu', prokomentirao je Grčić.

Grčić nije jedini koji je trebao popraviti gospodarsku sliku Hrvatske. Tu je i Ivan Vrdoljak. Od cijelog gospodarstva u fokusu mu je jedino energetika. No rezultata nema. Ali dolazi iz kvote HNS-a i nije u premijerovoj nadležnosti.

Tu je i Gordan Maras koji je u posljednje vrijeme postao glasan Milanovićev zagovornik. Pompozno je najavljivao na desetke tisuća novih radnih mjesta - to se još nije ostvarilo. U dvije i pol godine od značajnih zakona uspio je promijeniti samo jedan - onaj o obrtu.

Grčić ne otkriva je li pričao s premijerom.

EKSKLUZIVNO: Što je Linić napisao Odboru za nacionalnu sigurnost

I Rajko Ostojić - čini se - gotova je stvar. Gomilanje dugova, liste čekanja kojima se ne može stati na kraj, neuspjele reforme i kap koja je prelila čašu 37 milijuna teška nabavka takozvanih umjetnih pluća bez konzultacija sa strukom - samo su neki od razloga za njegovu smjenu.

Njegov nasljednik - govori se - mogao bi postati aktualni ravnatelj HZZO-a - Siniša Varga.

Rajko Ostojić bio je protiv izbacivanja Slavka Linića iz stranke. I poznata je stvar da sa premijerom nije baš u dobrim odnosima.

A nije ni Komadina. 'Revanšizam nije dobro došao naravno da je pravo premijera da bira suradnike u vladi, ali isključenje kolege Ostojića mirisalo bi na revanšizam', kazao je Komadina.

Ali mogla bi uslijediti i smjena Željka Jovanovića - ministra koji se posvađao s riječkim SDP-om braneći Zorana Milanovića. Razlozi - Jovanovićevo ministarstvo svake je godine probijalo proračun. Ustavni sud pet je puta rušio ministrove odluke što je stvorilo popriličan kaos. Među njima - uvođenje zdravstvenog odgoja te kriterije za upis u škole. Starijim učiteljima skresao je plaće - kasnio s isplatom prijevoza. Svađao se sa znanstvenom i akademskom zajednicom. Zamijenit bi ga mogao Vedran Mornar. Bivši dekan fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Za rekonstrukciju trebat će potpora u Saboru. Zadnju će reći premijer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene