Obavijesti Video Pretražite Navigacija
svjetski popularna platforma

TikTok izazovi kobni i za djecu u Hrvatskoj: Režu si dijelove tijela, piju tablete, objavljuju kompromitirajuće snimke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
TikTok izazovi kobni su i za djecu u Hrvatskoj, novi slučajevi potresli su i našu zemlju ovih dana.

Zbog privida neranjivosti, želje da se uklope, potrebe da dokažu da su hrabri, skretanja pozornosti s nečega za što smatraju da nisu dovoljno dobri, na nešto u čemu bi, po njihovu mišljenju, mogli dobiti priznanje vršnjaka, nametnutog trenda i potpuno nerazumljivog objašnjenja sažetog u banalnoj rečenici "svi to rade" mladi, nerijetko 14 i 15-godišnjaci, mahom odgovaraju i kopiraju izazove objavljene na TikToku. Opasne izazove. Toliko opasne da završavaju tragično. Novi slučajevi potresli su i Hrvatsku ovih dana, piše Večernji list.

Ta zastrašujuća pošast prisutna je već nekoliko godina u čitavom svijetu. Nekadašnji vršnjački problemi prebacili su se u online okruženje, snimljeni pred kamerama i dobili nezapamćene razmjere – do tragedije koja paralizira obitelj.

Pročitajte i ovo Prvi hrvatski Rafale Ceremonija u Francuskoj VIDEO/FOTO Ovo je prvi hrvatski Rafale: Pogledajte prelet borbenog aviona

Samo društvena mreža TikTok broji milijardu korisnika. Nasilni izazovi kao da nemaju granica, a sve zbog povećanja popularnosti i klikova u virtualnom svijetu.

TikTok izazovi mogu biti svakakvi: uzimanje jasno definiranih tableta u šest puta većoj količini od dozvoljene koja izaziva halucinacije ili da jedna osoba skoči u zrak, a druge dvije joj pri skoku udaraju u noge kako bi izgubila ravnotežu.

Tu si i izazovi guranja novčića iza punjača koji je uključen, kušanja slatkiša obloženih tekućim dušikom, objavljivanja kompromitirajućih videa druge djece, do izazova u kojem se veže remen oko vrata i steže sve dok se ne akter ne onesvijesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Biskup se ispričao Crkveni seks-skandal! Svećenici se uz viagru družili s muškom prostitutkom, zabava je toliko izmakla kontroli da je pozvana hitna, ali i policija

Potom se vršnjaci tjeraju rezati dijelove tijela žiletom ili nožem ili je "izazov" staviti što više predmeta u usta ili pasti i ozbiljno se ozlijediti. Posljedice su samoubojstva, gušenja, trajna tjelesna oštećenja, otrovanja, zatajenja organa.

U TikToku su tog problema odavno svjesni. Lani su njihovi  glasnogovornici izjavili da su sadržaji takve prirode zabranjeni i bit će uklonjeni ako se pronađu. No prije nego li ih oni uopće pronađu i uklone, djeca diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, već su pokušala izvesti opasan izazov, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene