Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S nadzornikom EK

Na sastanku kod premijera razgovaralo se o strukturnim reformama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Marić i guverner Vujčić dali su izjave nakon sastanka.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković, ministar financija Zdravko Marić i guverner HNB-a Boris Vujčić sastali su se sa Servaasom Derooseom, zamjenikom glavnog direktora Glavne uprave za ekonomska i financijska pitanja Europske komisije. Derooose je surađivao i s bivšom Vladom i vrlo dobro je upoznat sa stanjem državnih financija i pitanjem reformi koje se mogu provesti ili se još nisu provele. Evo što su u Banskim dvorima rekli nakon sastanka. U Hrvatsku krajem ovog mjeseca dolazi potpredsjednik Europske komisije Dombrovskis.

Pročitajte i ovo Ilustracija direktiva o pomorskoj strategiji Hrvatska dobila opomenu Europske komisije, prijeti se i tužbom Viktor Orban Rok od dva mjeseca Europska komisija pokrenula postupak protiv Mađarske

Na sastanku su bili i ministar financija Zdravko Marić te guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Nakon sastanka ministar Marić je rekao da su razgovarali o sljedećim koracima u komunikaciji i koje je korake potrebno napraviti. Također, pokazan je interes za proračun i gdje stojimo s proračunom. Dodao je da će nas krajem veljače posjetiti potpredsjednik EK, te da se čeka izvještaj u kojem će biti detaljno objašnjeno u kojim sferama je napravljen progres.

Rekao je i da je ovim posjetom stavljen naglasak na strukturne iskorake.

'Namjera je RH da se čim više stimulira gospodarska aktvnost, investicije, a u konačnici da sve skupa rezultira jačom gospodarskom aktivnošću', rekao je Marić.

Guverner Vujčić rekao je da je naglasak bio na stvarima koje se ponavljaju kao najvažnije. Jedna je, rekao je, fiskalna konsolidacija. Druga stvar su strukturne reforme koje su naglašene i danas kao ključna stvar za Hrvatsku.

'Što se tiče monetarne politike mi smo ponovili ono što EK i zna i podupire, a to je da je u Hrvatskoj ključno održavati monetarnu politiku koja održava tečaj stabilnim', rekao je Vujčić.

Odgovarajući na novinarska pitanja Marić je rekao da smo i u ranijim preporukama EK dobili vrlo jasne signale koji neodstupaju od namjera što oni kao vlada vide da treba napraviti.

'Shvaćen je princip da naglasak kroz ovu godinu treba biti na rashodnovnoj strani proračuna. Što je jako važno je da naš plan za ovu godinu može biti dijelom ambiciozan, ali i realan, a to je da već ove godine vidimo stabilizaciju javnog duga. To je naš cilj za ovu godinu', rekao je.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene