Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički analitičar Tihomir Cipek

SVE JE MOGUĆE 'Izmišljaju se novi ultimatumi, koje onda svatko sam ispunjava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Cipek, profesor i politolog sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti za Dnevnik Nove TV prokomentirao je najnovija politička događanja u zemlji i zaključio - sve su opcije moguće, ali odugovlačenje više nema smisla.

Kako vi tumačite ovu situaciju - kakva se tu igra igra?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I dalje napeto Završen sastanak u MOST-u: Odlučili se za nestranačkog mandatara Slika nije dostupna Nakon sastanka MOST predložio sporazum, HDZ i SDP odbili ga odmah potpisati

Tu se igra sa puno prekršaja, malo golova, a ja bih čak i rekao da nedostaje i sudac. Dakle, pošto-poto se želi formirati Vlada, pritom svatko odustaje od načela koja je dan prije zastupao, izmišlja nove ultimatume, koje onda sam ispunjava.

Je li moguće da se tri strane dogovore oko nestranačkog premijera?

Pa nakon ovog iskustva rekao bih da je sve moguće. Moguće je da se dogovore oko nestranačkog premijera, iako su svi u početku procesa, osobito dvije velike koalicije tvrdila da na to ne žele pristati, sad pristaju na sve.

Prema dosadašnjim reakcijama mislite li vi da Božo Petrov ima hrabrosti preuzeti premijersku funkciju?

To je sad stjecaj okolnosti, ne znam koliko se to može nazvati hrabrosti. Mislim da bi se on upustio u to jer su mu dosad sve kombinacije uspjevale. On je postavljao ultimatume i ne samo da su velike stranke, osobito SDP, odgovarale na te ultimatume, već i sam sebi postavlja nove.

Zalogaji MOST-a poprilično su veliki, mogli smo čuti kako žele uzeti i do desetak ministarskih funkcija?

Sad u ovo predbožićno vrijeme svi imaju nekako velik apetit pa žele možda i više nego što mogu. To naravno nije zbog toga, to je zbog toga što želite s ministarstvima kontrolirati što više politike i ekonomije u Hrvatskoj, no čini mi se, znate što smo mi svi zaboravili, kad smo govorili o igri? Zaboravili smo svrhu tog procesa, a to su reforme. Ni danas nije jasno koje bi to reforme bile, kud bi te reforme išle, tko bi ih ispunjavao, koliko bi one koštale i kako bi se one odrazile na hrvatske građane. Ta tema je zasad potpuno izostala.

Kako vidite da bi se ova cijela situacija mogla rasplesti?

Moguće su sve opcije. Doista su sve opcije otvorene i čini mi se da je glavni problem hrvatskog političkog sustava, nekonstituiranje Sabora. Mi ne vodimo dijalog u Saboru, to je jedno pravo mjesto da se u dijalogu postavlja nova Vlada, nego se to radi u stranačkim središnjicama, hotelima i tako se ide od jednog do drugog, umjesto da se Sabor konstituira i da onda vidimo kakvu to političku volju zastupnici zastupaju.

Tko bi na novim izborima po vama od stranaka izgubio najviše?

Mislim da bi najviše izgubio Most. Most je sve ovo počeo svojom politikom, dobar dio svojih birača je razočarao, a mislim da bi idući tjedan konačno Predsjednica Republike trebala reći što mi želimo. Mislim da je ovaj proces pregovaranja započeo do kraja zamarati hrvatsku javnost, da do kraja zapravo samu demokraciju počinjemo dovoditi u pitanje. Ljudi su sve više sumnjičavi u svrhu izjava, a kad se narod nađe u dilemi, onda tu zapravo je funkcija Predsjednika Republike da to prekine. Ili sastavljanje Vlade, ili novi izbori. Mislim da nema velikog smisla sa čekanjem unedogled.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene