Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tužna obljetnica

'Ja sam Slavici sve oprostio, a on mora živjeti sa svojim teretom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tiho i dostojanstveno obitelji i prijatelji dvanaestorice vatrogasaca poginulih 30. kolovoza 2007. u najvećoj vatrogasnoj tragediji u Hrvatskoj obilježili su danas na otoku Kornatu šestu obljetnicu njihova stradavanja.

Nakon mise zadušnice, služene u kapelici sv. Florijana podno spomen križeva na Kornatu, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za stradale. U ime Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednika RH, to su učinili potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković i savjetnik predsjednika RH Zlatko Gareljić.

Pročitajte i ovo Dražen Slavica Nije u kontaktu s obitelji žrtava Dražen Slavica ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: "Pao mi je kamen sa srca, tražit ću da me se vrati na funkciju" Slika nije dostupna ''ovo nije kraj'' Skriva li se prava istina o uzrocima tragedije? Obilježena 13. godišnjica stradanja vatrogasaca na Kornatima

Anđelka Klarić, majka pokojnog vatrogasca Dina Klarića novinarima je danas kazala kako je svaki put teško doći na mjesto tragedije. Ipak, rekla je, utjehu pronalazi u unucima, Dinovoj djeci koji su joj životna motivacija. Govoreći o suđenju Draženu Slavici, Anđelka Klarić je rekla da nema velikih očekivanja.

Istog je mišljenja Ajka Crvelin, kojoj su na Kornatu poginuli sin Ante i suprug Ivica. 'Nismo dobili odgovore koje smo tražili. Ne zanima nas čija je bila zapovjedna odgovornost, već tko je kriv za tragediju i zašto se sve ovo moralo dogoditi', kazala je Ajka.

>> Frane Lučić: Tješi me jedino da će lažljivci patiti u paklu više nego ja na Kornatima...

Da je ishod suđenja protiv Slavice nevažan, drži i Ivica Strikoman, otac poginulog vodičkog vatrogasca Tomislava. Slavici je, kaže, oprostio, a bivši vatrogasni zapovjednik mora živjeti sa svojim teretom. Obiteljima je ishod suđenja nevažan i ništa neće promijeniti, zaključio je.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić nije želio komentirati tijek suđenja bivšem županijskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, kojem se na zadarskom Županijskom sudu sudi zbog propusta u organizaciji gašenja požara na otoku Kornatu kobnog 30. kolovoza 2007. godine. Kazao je kako će sud odraditi svoj posao, te kako se u postupak ne bi htio petljati.

Ovo je tužna obljetnica za hrvatsko vatrogastvo, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Nakon Kornatske tragedije napravljeni su određeni pomaci nabolje u vatrogasnom sustavu, radilo se na organizaciji vatrogastva, ali situacija nije idealna, rekao je. Vatrogasci rade onoliko koliko im to zakonske i ostale mogućnosti dozvoljavaju, istaknuo je.

U Kornatskoj tragediji poginulo je 12 vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, te DVD-a Vodice i Tisno - Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin.

Jedini je preživio tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Na Kornatu je na mjestu stradavanja dvanaestorice vatrogasaca podignuto 12 spomen križeva po projektu arhitekta Nikole Bašića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene