Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz teretane

Jolly ili jelly Christmas? Za blagdane prosječni Hrvat se udeblja između 2 i 3 kilograma, no postoji rješenje

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sportaš Matija Jardas (Foto: Dnevnik.hr) Sportaš Matija Jardas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sportašica Hana Baričić (Foto: Dnevnik.hr) Sportašica Hana Baričić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Biciklist Alen Pavličić (Foto: Dnevnik.hr) Biciklist Alen Pavličić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr dr. sci. Ivica Vrdoljak, nutricionist iz KBC Rijeke (Foto: Dnevnik.hr) dr. sci. Ivica Vrdoljak, nutricionist iz KBC Rijeke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +6 Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/11 >>
Priče iz jedne teretane će vas možda natjerati da se pokrenete. Uz to i podatak da se prosječni Hrvat tijekom blagdana udeblja između dva i tri kilograma. Stoga smo našeg Marka Belana poslali na zadatak, koji mu nije teško pao.

Prvi je radni dan nakon blagdana a teretane su pune. Većina vježbača su stalni posjetitelji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 24% manje aktivni Toliko smo lijeni da ćemo kraće živjeti?! Slika nije dostupna Za sve majke Fitness s bebama - izvrstan način za vraćanje u formu!

Ili Matija Jardas koji je s devetnaest godina odlučio rekreativno se baviti sportom. „Bio sam prije pretio, pa sam počeo zbog toga i onda sam se zaljubio u to i sam mi je to dio dnevne rutine bez koje dan nema smisla“ rekao je Jardas.

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sportaš Matija Jardas (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Cijeli spektar ljudi sa svojim pričama imaju vlastitu motivaciju za često vježbanje. Na primjer Hana Baričić je bivša tenisačica pa joj sada fali aktivnosti. „Bavila sam se prije aktivno tenisom, ovo mi je gušt zato što volim sport i volim biti aktivna tako da treniram već dugo godina“ kaže Baričić.

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Sportašica Hana Baričić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Hrvatska koja se voli dičiti svjetskim uspjesima svojih sportaša zapravo je zemlja s jako malo rekreativaca. Od stanovnika 62 posto se ne bavi se tjelesnom aktivnošću, a od preostalih 38 posto tek 12 ih to čini tri ili četiri puta u tjednu, a devet posto pet ili više puta.

  Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Statistički podaci broke hrvata koji se bave sportom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Za lijepu liniju i dobro zdravlje dovoljno je nekoliko puta na tjedan trčati ili biciklirati. Vjerni primjer toga je biciklist Alen Pavličić. „Tri puta tejdno obavezno, bez obzira kakvo je vrijeme, bilo kiša ili sunce. A zašto? Pa da se dobro osjećam a i treba izbaciti sad ove kolače, odojke i janjetine iz sebe“ savjet dijeli Pavličić.

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Biciklist Alen Pavličić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Uz tjelesnu aktivnost, pomoći može i drukčija prehrana što nam je objasno dr. sci. Ivica Vrdoljak, nutricionist iz KBC Rijeke. „Dobro je napraviti detoksikaciju, odnosno jedno čišćenje organizma tako da počnemo unositi što više voća i povrća, zdravih, prirodnih i svježih namirnica“ objašnjava Vrdoljak.

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 dr. sci. Ivica Vrdoljak, nutricionist iz KBC Rijeke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Prosječni stanovnik Hrvatske provede čak četiri sata na dan sjedeći. Nakon toga za početak valjalo bi barem pola sata prošetati, ako se već ne bavimo nikakvom drugom aktivnošću, jer tijelo sve pamti.

Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

 Svaka isprika je dobra isprika

 

„Vježbati možemo uvijek i svugdje“, na pitanje o kućnom vježbanju Marka Balena odgovara voditeljica fitness centra Lorena Zamlić. Najvažnijie su dvije stavke: motivacija i realni ciljevi.

  Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Marko Balen razgovara o savjetima za treniranje s voditeljicom fitnessa Lorenom Zumlić (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Ističe da bi bolji izbor ipak bio fitnes centar gdje bi radili kvalitetnije, tamo bi rad pratili treneri i rezultati bi s time bili bolji. Za vježbe koje su prigodne nakon blagdana izdvaja, zbog skijaške sezone, vježbe za jačanje nogu i trbušnog stupa. Upozorava kako tijelo treba pripremiti na skijanje a ne krenuti nepripremljen jer postoji velika opasnost od ozljeda.

  Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Marko Balen razgovara o savjetima za treniranje s voditeljicom fitnessa Lorenom Zumlić (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

A što se tiče lijepog tijela za pokazivanje u ljetnim danima, pripreme za plažu su jako popularne i kreću od 1.1. No za fit tijelo nije važno vježbati svaki dan 12 mjeseci nego vježbati kontinuirano. „Rekreativno dva do tri puta tjedno i bit ćete u top formi“ kaže Zamlić.

  Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Tjelovježba (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Za kraj Marko Balen vam za vježbanje kod kuće preporuča da se samo sjetite tjelesnog odgoja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene