Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EBAN WINTER UNIVERSITY 2016.

Tehnologija tiska hrvatskog startupa Nanodiy osvaja europska tržišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas se Nanodiy prodaje u 9 europskih zemalja, a plan za budućnost uključuje i nova rješenja koja će promijeniti način tiska na tekstil i ostale materijale.

Zagreb Connect u suradnji s Hrvatskom mrežom poslovnih anđela CRANE postaje dio najveće europske konferencije poslovnih anđela EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog po prvi puta održava u Hrvatskoj. Konferencija donosi pregled najnovijih trendova na domaćoj i inozemnoj startup sceni koje će prezentirati ugledni poduzetnici i poslovni anđeli te brojni stručnjaci iz industrije visokih tehnologija. Zagreb Connect pitch natjecanje omogućuje najboljim timovima predstavljanje poslovnim anđelima i investitorima, a DNEVNIK.hr će kroz seriju članaka predstaviti timove iz Hrvatske.

Hrvati kupuju "kartu u jednom smjeru"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna FOND MILIJUN KUNA EBAN WINTER UNIVERSITY 2016 Hrvatski Nanodiy osvojio čak tri nagrade Slika nije dostupna EBAN Winter University 2016. Nova TV nagradila startupovce koji su osmislili inovativni način tiskanja na tekstil

Za većinu mladih u Lijepoj našoj najveći problem je nezaposlenost koju je dio Hrvata riješio kupnjom avionske karte u jednom smjeru prema Irskoj, Njemačkoj ili Švedskoj. Problem nezaposlenosti mučio je i Sašu Miklošića koji je bio svjestan male vjerojatnosti spasonosnog poziva s burze, a s obzirom na to da je odlučio da neće napustiti Hrvatsku i otići u Irsku ili Kanadu, odlučio se na, za Hrvatsku vrlo riskantan potez – otvaranje vlastite firme. Saša je licencirani Adobe grafički dizajner koji je firmu otvorio prije tri godine u Poduzetničkom inkubatoru Koprivnica s uslugom dizajna i grafičke pripreme za tiskare. S vremenom se sve više okrenuo tisku te je naučio puno o tehnikama tiska za koje je shvatio da su prilično ograničene.

NOVA TV medijski je partner najveće konferencije poslovnih anđela u Europi - EBAN Winter University 2016. koja se 29. i 30. studenog održava u Zagrebu.

Problem na koji je naišao u tehnikama tiskanja opisao je za DNEVNIK.hr: "Primjerice s tehnikom sito tiska, koja je definitivno najkvalitetnija tehnika nije isplativo raditi na male naklade, s DTG (Direct to garment) metodom isplativo je raditi po komadu, ali stroj i repromaterijal je iznimno skup i ne smije dugo stajati bez korištenja, dok je sublimacija ograničena na tisak samo poliesterskih materijala".



Ova ograničenja navela su ga na razmišljanje te je počeo raditi na rješenju za tisak na tekstil koje je jednostavno, pristupačno i nije ograničeno s malim ili velikim nakladama u cijeni izrade niti ograničeno na materijal na koji se tiska. Kombiniranjem s različitim materijalima i tehnikama tiska pokušao je sve spojiti u jednu tehniku koja bi dala najbolje rezultate, a prvi testovi pokazali su da je na dobrom putu.

"Osmislio sam posebnu pigmentnu boju na vodenoj bazi koju je moguće printati običnim inkjet printerom, stabilizator boje koji veže istu i papir koji opet služi kao transfer i odlično reagira s prve dvije komponente". Saša je ovu metodu testirao na svim tekstilnim materijalima i svi su se pokazali vrlo dobrim, a nakon što mu se 2014. pridružio sadašnji partner Zoran Sušanj, unaprijedili su komponente, boju doveli do trenutnog proizvoda i proširili ideje na još ekstenzija.

Način funkcioniranja Nanodiyja

Za printanje Nanodiy boje potreban je standardni inkjet printer (npr. Epson, Canon i slično) u koji se ulije Nanodiy CMYK boja i printa na Nanodiy transfer papir, a moguće je printati vektorsku i rastersku grafiku. Na isprintanu grafiku nanosi se Nanodiy stabilizator koji boju pretvara u gel i takav preslikač prenosi se na tekstil s termoprešom na 180 stupnjeva i 30 sekundi prešanja. Cijeli proces od printanja do gotovog otiska traje oko 60 sekundi, a mogućnosti su, kaže Saša, neograničene jer doslovno sve što nacrtate ili preuzmete s interneta, svojeg telefona ili fotoaparata može biti na tekstilu u iznimno kratkom vremenu. ''Za identičan prikaz boje u otisku kao i na ekranu razvili smo posebne profile boja koje naši korisnici besplatno mogu preuzeti na našim web-stranicama te ih instalirati na svoje računalo''.

Nanodiy (nano – jer se koristi mali postotak tajnog primjesa u boji i stabilizatoru, a DIY – do it yourself) se, dakle, sastoji od samo tri komponente – boje, stabilizatora i papira, a cilj je približiti i omogućiti izradu otiska svima jer je tehnika vrlo jednostavna, nije potrebno grafičko ili tiskarsko predznanje te je potrebno samo 500 eura da bilo tko pokrene vlastiti posao i bude konkurentan na tržištu.

"Tu smo na neki način otvorili vrata svima da uz mala ulaganja i visoku konkurentnost pokrenu vlastiti posao, ali i velikim sustavima da unaprijede i prošire paletu svojih usluga za zanemarivi ulog u omjeru ostalih tiskarskih strojeva", dodao je Saša.

Prvo javno prezentiranje Nanodiy projekta bilo je na sajmu ''Grafima 2015. Beograd'', nakon kojeg je zabilježen veliki interes za ovu tehnologiju te je dogovorena distribucija za bosansko i srpsko tržište, a veliki interes također je zabilježen i nakon predstavljanja Nanodiyja na najjačem europskom sajmu iz grafičke i tiskarske industrije ''Viscom Dusseldorf'' nakon kojeg su dogovorene daljnje distribucije. Treba izdvojiti i nastup i pobjedu na startup natjecanju Voogle 2016., nagradu za najbolji tisak na tekstil na ''Grafimi 2016. Beograd'' te nastupe na Viscom sajmovima u Milanu i Frankfurtu na kojima su dogovorene distribucije za talijansko i njemačko tržište.

Danas se Nanodiy prodaje u devet europskih zemalja i svakim danom bilježi sve više korisnika, a plan za budućnost uključuje daljnji razvoj Nanodiyja jer još uvijek ima puno prostora za ekstenzije proizvoda te nova rješenja koja će promijeniti način tiska na tekstil i ostale materijale.

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene