Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzan postupak

Talijanski Senat ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gornji dom parlamenta Talijanske Republike je na sjednici, na kojoj je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, podržao većinom glasova zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, nepuna dva tjedna nakon što je to 15. veljače već učinio Donji dom talijanskog parlamenta.

Italija se na taj način pridružila Slovačkoj, Bugarskoj i Mađarskoj koje su dosad odobrile pristupni ugovor. Predsjednik Gornjeg doma odnosno Senata, Renato Schifani je naglasio da su ugovor željeli ratificirati što prije jer to smatraju važnim, a prema Hrvatskoj gaje prijateljstvo i bratske osjećaje.

'Nadamo se da će to biti znak i za druge zemlje da ubrzaju postupak ratifikacije', kazao je Schifani i naglasio da će Hrvatska u EU i regiji biti stabilizirajući faktor te dodao kako je na putu prema EU, kada je riječ o Hrvatskoj, situacija bila jasna.Naveo je da je u ovim teškim vremenima ekonomske krize Europska unija nešto u što treba vjerovati te izrazio uvjerenje da Hrvatska u EU neće razočarati.

Predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem je rekao da je u Senatu, koji je s 216 glasova za, dva protiv i 22 suzdržana prihvatio pristupni ugovor, osjetio prijateljsku atmosferu i zahvalio na brzoj ratifikaciji s obzirom da je procedura donošenja odluka u talijanskom parlamentu složena i dugo traje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pregled godine Oni su nas napustili u 2012... Slika nije dostupna 'Istaknuti političar i pravnik' Bandić predložio da jedna od ulica nosi ime po Borisu Špremu

>> Gornji dom parlamenta Talijanske Republike u utorak navečer je na sjednici, na kojoj je bio nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem, podržao većinom glasova zakon o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, nepuna dva tjedna nakon što je to 15. veljače već učinio Donji dom talijanskog parlamenta.

'Današnjim svečanim činom ratifikacije prijateljstvo talijanskog naroda prema hrvatskom doživljava vrhunac', ocijenio je Šprem. Schifani se zanimao i za reforme u Hrvatskoj, a Šprem je rekao da su one započele dolaskom nove vlade pohvalivši se smanjenjem poračunskih izdataka za javnu upravu i novim valom investicija već ove godine te naveo da i današnja konstruktivna rasprava u talijanskom Senatu potiče Hrvatsku da preuzme još veću ulogu u reformama, kako u zemlji tako i u regiji.

Na sastanku Schifani-Šprem bio je i bivši talijanski premijer i ministar vanjskih poslova, a danas predsjednik Odbora za vanjsku politiku Senata Lamberto Dini. Dini je čestitao hrvatskoj vladi na svim dosadašnjim reformama i uspješnom savladavanju složenog procesa prihvaćanja EU zakona. Naglasio je kako je tu bitan fakor i poštivanje prava manjina ocijenivši da je Hrvatska i u tome uspješna.

'Neki od senatora u raspravi će naglasiti povijesna otvorena pitanja između Hrvatske i Italije, no njihovo prevladavanje ubrzat će se ulaskom Hrvatske u EU', kazao je Lamberto Dini i izrazio uvjerenje da će se Senat izjasniti velikom većinom za rarifikaciju sporazuma.

U saborskom izaslanstvu bili su i predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin i potpredsjednica Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Domaćin hrvatskom izaslanstvu bio je veleposlanik RH u Italiji Tomislav Vidošević. (HIna)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene