450758
450758
450758
450758
450758

Tako se radi posao: Turistički vodič iz Zadra postao hit

'Cilj mi je da turisti odu kao prijatelji', otkriva tajnu uspjeha Šime Botica.

 
 
 
 
FOTO: Pixsell/Hrvoje i Grgo Jelavić
FOTO: Pixsell/Hrvoje i Grgo Jelavić

Da se dobar glas daleko čuje informacija je koju već znate, no interesantno je primijetiti i koliko može sezati u ova moderna, internetska vremena.

Posjetite li, primjerice, TripAdvisor, najpopularniju internetsku stranicu na svijetu posvećenu putovanjima i upišete li u njegovu tražilicu Zadar, TripAdvisor će vam odmah ponuditi "Zadar Walking Tour", odnosno da upozate Šimu Boticu, 37-godišnjeg turističkog vodiča.

Boticu su, naime, njegove mušterije do te mjere nahvalile da je to pravi užitak čitati, a šarmirao je doslovno ljude sa svih strana svijeta, od Austrije do Australije.

Tako jedan Irac o Botici piše da je naprosto nevjerojatno koliko voli svoj posao i Zadar, dok ostali u prvome redu ističu njegovu profesionalnost, ljubaznost i, jasno, poznavanje grada i njegove povijesti.

Upravo su te silne preporuke Botici omogućile da proširi posao i zaposli još dvije djevojke, koje su, sudeći prema komentarima, također svojim znanjem i pristupom očarale goste.

Botica turiste po gradu vodi u manjim grupama kako bi za svakog pojedinca našao vremena, a šetnju koja traje stotinu minuta naplaćuje stotinu kuna.

"Budući da je ponuda bila usmjerena na masovniji turizam, odlučio sam se na nešto potpuno drukčije, na individualne obilaske kako bih gostima dao priliku da zavire u sve skrivene kutke i osjete pravi ritam grada", otkrio je u razgovoru za Zadarski.hr Botica, koji je pojasnio i da se struktura gostiju promijenila zahvaljujući dolasku takozvanih low-cost zrakoplovnih kompanija.

Tako su u Zadar u sve većem broju počeli dolaziti mlađi turisti iz zapadne Europe u vlastitom aranžmanu, koji od Botice svašta čuju i nauče, od toga kako se cjenkati na tržnicama, do toga kako ne dopustiti da ne kupe "falšu" ribu. 

"Gosti najviše cijene kad vide strast i iskrenost, a moj je cilj da na šetačku turu gradom dođu kao gosti i odu kao prijatelji", pojašnjava Botica tajnu uspjeha. 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se